Recept za najbolje krafne
Kako napraviti najbolje domaće krafne ako nemate puno vremena, a želite se počastiti za Fašnik
Krafne su nezaobilazne u fašničke dane, a kad onako fino zamirišu u kuću se odmah uvuče neki dobar osjećaj i veselje. Kako je fašnik uvijek u taj utorak, kad svi rade i nemaju puno vremena, evo jednog recepta za brzo pripremanje ukusnih krafni.
Sastojci:
60 dkg brašna
4 žutanjka
3 dkg šećera
2.5 dcl mlijeka (mlakog)
žlica ruma
5 žlica ulja
sok od pola limuna
1 vrećica suhog kvasca
prstohvat soli
Priprema:
Izmiješajte žutanjke i šećer uz manji dio mlijeka, dodajte rum, limunov sok, kvasac, ulje i sol pa dobro promiješajte, a zatim ostavite na toplom dvadesetak minuta.
U posudu sa smjesom postupno dodajte brašno i ostatak mlijeka, miješajući mikserom sa spiralnim nastavcima sve dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto razvaljajte na ravnoj pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 1 cm. Uzmite kalup za krafne ili čašu dobre veličine te izvadite krugove tijesta. Izvađene krugove stavite na pobrašnjeni poslužavnik, ostatak tijesta premijesite, razvaljajte i vadite krugove sve dok ne ostanete bez tijesta.
Ostavite krafne dvadesetak minuta pokrivene krpom da još malo narastu. U posudi zagrijte ulje i pecite odjednom par krafni tako da ih stavite u vruće ulje gornjim dijelom prema dolje, poklopite i pecite 4 minute. Otklopite, okrenite ih vilicom, poklopite i pecite 4 minute i drugu stranu.
Nakon toga izvadite pečene krafne lopaticom s rupicama i stavite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
Krafne možete samo posuti šećerom u prahu, a možete ih napuniti nakon što se malo ohlade pekmezom, nutellom ili nekim sličnim namazom, slatkim sirom, topljenom čokoladom ili što vam je već najukusnije.
Dobar tek!
Novi komentar