« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
dojadio im

TNT-om na Lenjina

Aktivisti kojima se zamjerio Lenjin stavili su mu oko pola kilograma eksploziva među noge

Više o

vandalizam

,

Lenjin

,

rušenje kipova

Politički aktivisti izbušili su rupu kroz sredinu kipa vođe boljševičke revolucije Vladimira Lenjina u četvrtak oko ponoći.

Stavili su oko pola kilograma eksploziva vlastite izrade (količina jedne ručne granate) između nogu kipa koji stoji na Lenjinovom trgu ispred kolodvora Finlyandisky. Rezultat eksplozije bio je taj da je kaput komunističkog vođe doslovno rastrgan i sada se na njemu vidi velika rupa. Sam je kip oštćen mnogim šrapnelima, a oštećene su i ulične svjetiljke. Srećom, na trgu u vrijeme eksplozije nije bilo ljudi.

Predstavnici lokalne komunističke partije žalili su se da vatrogasci i policija nisu reagirali na događaj puna dva sata.

Aktivisti koji se nazivaju Zalesskiy Flaying Squad (Leteći odred Zalesskiy) preuzeli su odgovornost za napad na Lenjina. Javili su se izjavom na jedan internetski politički forum gdje su objasnili razloge svoga čina. "Lenjin je napravio zločin protiv čovječanstva koji ne zastarijeva. Iz tog razloga smatramo apolutno nužnim uništiti sve kipove sovjetskih vođa u Rusiji, a Lenjin je prvi na listi". Ova organizacija također tvrdi da je odgovorna za eksploziju Lenjinovog kipa u gradu Ryazanu prošlog studenoga.

Stručnjaci za restauraciju kipova već su počeli s pregledom oštećenja i tek će za nekoliko dana znati koliko će koštati popravak kipa.

"Svi radovi na restauraciji bit će obavljeni na mjestu gdje se sada nalazi Lenjinov kip", izjavio je za Metro predstavnik restauratora. "Kip ćemo rastaviti i oštećene dijelove odnjeti u radionicu na popravak".

Piše: Metro St Petersburg
05.04.2009. 10:17:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh