« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
POTVRĐENO

Sjeverna Koreja lansirala raketu dugog dometa

Raketa je uspješno i bez incidenta preletjela Japan.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Japan

,

Sjeverna Koreja

,

lansiranje rakete

,

raketa

Sjeverna Koreja lansirala je raketu dugog dometa, izviješteno je iz Japana i Južne Koreje, prenio je CNN u subotu oko 23 sata po istočnoameričkom vremenu.

Lansiranje je uslijedilo dan nakon što je Pjongjang objavio da su dovršene pripreme za lansiranje telekomunikacijskog satelita.

Sjeverna Koreja je objavila da se radi o razvoju miroljubivog svemirskog programa, no njezini susjedi sumnjaju da je riječ o prikrivenom testiranju balističkog projektila dugog dometa.

Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja opetovano su pozivali Pjongjang da odustane od najavljenog lansiranja i upozoravali na posljedice.

Sjeverna Koreja najavila je lansiranje između 4. i 8. travnja.

"Maloprije je leteći objekt, čini se, lansiran iz Sjeverne Koreje", objavila je japanska vlada u priopćenju. Izgleda da je raketa preletjela Japan, navela je vlada.

Južnokorejski dužnosnici također su potvrdili da je lansirana raketa s teritorija njihovog sjevernog susjeda.

CNN je prenio kako je izviješteno da je prvi stupanj rakete pao u ocean između Korejskog poluotoka i Japana, a drugi nakon što je projektil preletio Japan.

 

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je u nedjelju ispaljivanje sjevernokorejske rakete "provokacijom", ocijenivši da je riječ o raketi dugog dometa Taepodong-2 te je zatražio održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Američki predsjednik je tu "provokaciju" Sjeverne Koreje osudio u priopćenju objavljenom u nedjelju uoči govora koji treba održati u Pragu o neširenju nuklearnog oružja.

"Današnje lansiranje rakete Taepodong-2 jasna je povreda rezolucije 1718 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja izričito zabranjuje djelovanje u svezi s balističkim raketama bilo kakve vrste", rekao je Obama u tom priopćenju iz Praga.

"Pozivam Sjevernu Koreju da u cijelosti poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti i da se suzdrži od daljnjih provokacija", dodao je američki predsjednik.

I češko predsjedništvo Europske unije u nedjelju je "odlučno" osudilo lansiranje rakete upozorivši da ono slabi regionalnu stabilnost. "Taj čin dodatno slabi regionalnu stabilnost u času kada nuklearno pitanje na Korejskom poluotoku, zasad bez rješenja, zahtijeva jačanje međusobnog povjerenja", ističe se u priopćenju češkog predsjedništva.

"Takvo ponašanje je povod za veću zabrinutost na svjetskoj razini s obzirom na njegove posljedice na širenje nuklearnog oružja", dodaje se. EU također poziva Sjevernu Koreju da "poštuje" rezoluciju 1718 Vijeća sigurnosti i da "odmah prekine sve aktivnosti povezane s njezinim programom balističkih raketa te da se potpuno, na način koji će se moći provjeriti i koji će biti nepovratan, odrekne od svakog nuklearnog oružja i svih postojećih nuklearnih programa".

Japan je u nedjelju zatražio održavanje sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti nakon ispaljivanja rakete koja je preletjela preko japanskog teritorija, nazvavši ga "nesretnim". Japan je prosvjedovao i kod sjevernokorejskog veleposlanstva u Pekingu, budući da Japan i Sjeverna Koreja nemaju diplomatskih odnosa.

Kina, odani saveznik Sjeverne Koreje, pozvala je u nedjelju na suzdržanost, a zainteresirane strane da "ostanu mirne". "Nadamo se da će zainteresirane strane ostati mirne i suzdržane kako bi na prikladan način riješile situaciju i sačuvale mir i stabilnost u regiji", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici.

Južnokorejska vlada je ovaj čin nazvala "neodgovornim" i ocijenila da je on "ozbiljna prijetnja sigurnosti na korejskom poluotoku i u svijetu", prema riječima glasnogovornika predsjednikova ureda Leea Dong-kwana.

Rusija je također pozvala na suzdržanost rekavši da proučava pitanje sjevernokorejske povrede rezolucije Vijeća sigurnosti, kako je izjavio čelnik ministarstva vanjskih poslova, a prenijela agencija RIA Novosti. (hina/metro-portal)

05.04.2009. 07:34:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh