« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Snažan potres kraj Rima

U potresu u Italiji raste broj žrtava - mediji javljaju o stotinjak poginulih

(Wikipedia)
Više o

potresi

,

potres Rim

,

Italija potres

,

L'Aquila potres

Više osoba, među kojima je i petero djece poginulo je u snažnom potresu koji je noćas pogodio velik dio središnje Italije, objavili su talijanski mediji, a prenosi Reuters.

Neki mediji izvješćuju da je prema prvim izvješćima poginulo više od 13 osoba i navode da su djeca umrla u bolnici u gradu L'Aquili, dok je najmanje dvoje ljudi poginulo u obližnjem selu.

U tom gradiću od 70 tisuća stanovnika koji se nalazi 100 kilometara istočno od Rima, ima ranjenih i zatočenih ispod ruševina. Urušen je dio studentskog doma, ali još se ne zna je li koga bilo unutra, a srušio se i crkveni toranj te druge zgrade.

Riječ je o potresu 6,3 Richtera što je najjači zabilježeni potres u Italiji posljednih godina.

Potres koji je noćas pogodio Italiju osjetili su i stanovnici Pule koji stanuju na višim katovima, izvijestili su jutros iz Državnog centra 112.

Seizmološka služba RH zabilježila je na području sjeverne Italije, kod Bolonje, potres od 4,7 po Mercaliju, a Županijski centar u Pazinu primio je u nedjelju oko 22,30 sati nekoliko dojava stanovnika Pule da su osjetili potres, no, kako navode iz Državnog centra 112, nema nikakvih informacija o štetama.

U Rimu gdje se potres također osjetio, tresao se namještaj, a upalili su se i alarmi na automobilima, prenosi Reuters.

Prema dosadašnjim podacima u potresu koji je u ponedjeljak rano ujutro pogodio središnju Italiju poginulo je pedesetak osoba, a trideset osoba smatra se nestalima, prema privremenoj procjeni talijanske policije koja navodi da bi žrtava moglo biti još više te da su štete velike.

Prema podacima civilne zaštite, to je najjači potres u posljednjih deset godina u zemlji.

"Treba računati da će biti velik broj poginulih i ozlijeđenih te mnogo srušenih kuća", rekao je šef talijanske civilne zaštite Guido Bartolaso.

Više do deset tisuća kuća i zgrada oštećeno je u potresu, prema prvoj procjeni vatrogasaca. Nekoliko tisuća stanovnika izišlo je na ulice ili na stadione zbog straha od novih potresa.

06.04.2009. 07:45:43
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dancica
    06.04.2009. 15:21
    hm, čini se kako je ovo ona moja Apokalipsa!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh