« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
TREBA NAM ISTINA

Tko vlada medijima?

POGLEDAJTE VIDEO - Saborski odbor za informiranje održao je raspravu o stanju u medijima, a ponajviše se osvrtalo na (ne)izbor ravnatelja HRT-a

(Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)
Više o

HRT

,

Nenad Stazić

,

Željka Antunović

,

mediji

,

Zdenko Duka

,

Gabrijela Galić

,

Zvonko Milas

,

Nikola Kristić

Tko vlada medijima? Vlasnici ili privatni interes? O tom pitanju su se danas vodile rasprave na tematskoj sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora na temu "Stanje u medijima, zakoni i njihova provedba".

Jedna od tema bilo je i aktualno stanje na Hrvatskoj radio televiziji na kojoj ni iz drugog pokušaja nije izabran ravnatelj.

SDP-ova saborska zastupnica Željka Antunović smatra da je očito prisutan preveliki politički utjecaj na članove Programskog vijeća.

''Potrebno je jasno i glasno iznijeti istinu o stanju u toj kući. Također, kad jedan političar pokušava utjecati na ono što će biti objavljeno, to se mora obznaniti široj javnosti", rekla je Antunović očito aludirajući na nedavne aktivnosti premijerke Jadranke Kosor.

Vlasnicima medija prigovorilo se da se previše bave drugim poslovima nevezanim za medijsku djelatnost. ''Novinarstvo ne smije biti sredstvo za stjecanje većeg profita", upozorava predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Gabrijela Galić iz Sindikata novinara Hrvatske priznaje da se o poblemima novinara priča po kavama, u neformalnom okruženju, ali svi se boje sa činjenicama izaći u javnost.

Privremeni predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zvonko Milas upozorio je da nije ovaj sastav Vijeća nagomilao milijardu i pol duga HRT-u i ocijenio da nije katastrofa jednom ne izabrati ravnatelja. Zamolio je za strpljenje dok se ne nađe osoba koja će dobiti većinu svih članova vijeća.

Predsjednik Saborskog odbora Nenad Stazić prigovorio je Milasu da HRT zapošljava ljude bez natječaja a u službi za reviziju im rade osobe koje nemaju položen ni revizorski ispit. Milasova zamolba za strpljenjem nije naišla na razumijevanje, pa se Stazić pita koliki će kaos nastati ako se ravnatelj ne izabere u dogledno vrijeme.

Član odbora Nikola Kristić zaključio je da silazna putanja na HRT-u nije počela dolaskom Vanje Sutlića na mjesto glavnog ravnatelja, već puno prije. ''Ovi nedavni događaji samo su produbili krizu javne televizije". (Infopunkt/metro-portal)

23.03.2010. 16:25:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh