« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
TEŠKE POSLJEDICE

Zločin u Medačkom džepu nije do kraja procesuiran

Iz Documente i GOLJP-a poručuju kako je taj dio Like i danas nenaseljen, a izricanjem blagih kazni minimaliziralo se stradanje žrtava

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Rahim Ademi

,

Mirko Norac

,

Medački džep

,

Documenta

,

Zoran Pusić

,

GOLJP

,

Vesna Teršelič

Udruge Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) smatraju da unatoč sedmogodišnjoj pravomoćnoj zatvorskoj kazni generalu Mirku Norcu zločin u Medačkom džepu nije do kraja procesuiran.

Riječ je o zločinu u kojem je stradalo više desetaka civila i uništeno preko stotinu kuća, a zbog kojega je taj dio Like i danas nenaseljen. No, nedavno objavljenom pravomoćnom presudom Vrhovnog suda stvorena je pravosudna praksa koja zapovjednu odgovornost tumači na najuži mogući način, a izricanjem blagih kazni minimalizira se stradanje žrtava, istaknuli su Vesna Teršelič iz Documente i čelnik GOLJP-a Zoran Pusić.

Nezadovoljni su i što je presudama ostalo "nepokriveno" stradavanje sedam civila jer je u odluci Županijskog, ali i Vrhovnog suda utvrđeno da Norac nije odgovoran za postupke svojih postrojbi prvog dana vojne akcije u Medačkom džepu u jesen 1993.

Od policije i državnog odvjetništva udruge su zatražile da čim prije pokrenu postupke protiv mogućih neposrednih izvršitelja zločina koji su više puta spomenuti tijekom suđenja, ali i tadašnjeg izaslanika načelnika glavnog stožera HV-a Davora Domazeta Loše koji je i u pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda naveden kao stup paralelnog zapovijednog lanca.

Od Državnog odvjetništva očekuju i da zbog "lažnog svjedočenja" ispita mogućnost progona svih koji su svjedočili suprotno od činjenica utvrđenih pravomoćnom presudom.

U Documenti i GOLJP-u kažu da su spremni poduprijeti kaznene prijave obitelji žrtava protiv izravno ili zapovjedno osumnjičenih.

Iako odbacuju tvrdnje Norčeve obrane da bi "bolje prošao pred haaškim sudom", udruge su uvjerene da je prvim suđenjem što ga je hrvatsko pravosuđe preuzelo od međunarodnog suda za ratne zločine učinjen korak naprijed.

Važno je da je pred hrvatskim sudovima donesena prva presuda zbog zapovjedne odgovornosti kojom se možemo voditi i u ostalim zločinima čiji počinitelji nisu poznati, ali i zbog senzibilizacije hrvatske javnosti koja je na ovaj način detaljnije upoznata s crnom stranom ratnih zbivanja, kazala je Teršelič.

Vrhovni sud u ožujku je na šest godina smanjio zatvorsku kaznu generalu Mirku Norcu koji je zbog ratnog zločina u Medačkom džepu bio osuđen na sedam godina zatvora, dok je njegovom suoptuženiku generalu Rahimu Ademiju potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 16:37:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh