« Život
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
STVARNO?

Tko se (pametno) svađa, taj se više voli?

Istraživanje koje su proveli stručnjaci pokazuje da su argumentirane rasprave ključne za dugoročan odnos

Samo argumentirano, molim...
Samo argumentirano, molim... (Arhiva)
Više o

ljubav

,

svađa

,

veza

Najčešće se svađamo s ljudima koje volimo. To je zato jer, kažu stručnjaci, nam je stalo do toga kako se druga osoba ponaša, s njom provodimo najviše vremena i ponašanje te osobe izravno utječe i na naš život.

Istraživanje koje su proveli stručnjaci pokazuje da su argumentirane rasprave ključne za dugoročan odnos. Kako se problemi ne bi još više nagomilali, potrebno ih je srezati u korijenu. Ponekad druga osoba nije svjesna toga što nam smeta, ne primjećuje svoje propuste ili se ne obazire jer joj nismo jasno dali do znanja što nas to smeta.

Parovi koji se svađaju s ciljem poboljšanja odnosa, bez podijeljenih uloga žrtve i agresora, imaju velike šanse ostati zajedno cijeloga života.

Oni koji su previše dominantni, čija riječ prevladava i koji žele da ih se sluša bez da čuju drugu stranu priče, budu ostavljeni i osuđeni na neriješene odnose. 44 posto ljudi u braku vjeruje da, ako se svađaju jednom tjedno ili češće, održavaju komunikaciju i otvoreni su jedno prema drugom. Oni osjećaju potrebu iznošenja problema, nedoumica i strahova koje će bez napada iznjeti svom partneru kako bi on vidio tuđe želje i shvatio drugačije razmišljanje.

Dokazano je da, ukoliko smo od neke osobe odustali, mislimo da nema smisla truditi se i interes je nestao, te se više ni nećemo svađati. Zato je svađa pokazatelj žudnje i simpatije prema drugoj osobi. Ako ste u položaju da nemate pravo glasa, drugoj osobi nije bitno kako ćete se nakon svađe osjećati i ne želi saslušati nikoga osim sebe, misleći kako njegovu/njenu riječ morate smatrati zakonom, odstupite iz života te osobe jer vas nije vrijedna. Ukoliko je osoba ljuta, a ne želi vam reći zbog čega, imate je pravo pitati.

Sve u svemu, otvoreni računi ključ su normalne rasprave i nastavka partnerskog života koji bi nakon svađe trebao biti bolji.

06.07.2019. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh