« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Mutni poslovi oko zemljišta "Dalmatinke Nove"

Tko je predložio, tko usvojio, a tko iskoristio sinjski GUP?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vito Perić/CROPIX)
Više o

Dalmatinka Nova

Na pisanje dijela medija da je sinjski SDP novim GUP-om, prihvaćenim u doba kada je ta stranka s koalicijskim partnerima bila na vlasti u Sinju, pogodovao prenamjeni zemljišta "Dalmatinke Nove" od industrijskog u građevinsko, reagirao je danas i sinjski SDP priopćenjem u kojem oštro odbacuje te optužube.

U priopćenju, među ostalim, stoji da je zaključak o utvrđivanju prijedloga novog gradskog GUP-a za javni uvid i javnu raspravu prihvaćen te ga je Poglavarstvo prihvatilo u početku 2005. za vladavine HDZ-a i HKDU-a. Nakon javnog uvida u zakonskom je roku prispjelo 117 primjedaba, koje je obradilo Povjerenstvo s današnjim i bivšim dogradonačelnikom Snježanom Šentijom na čelu, članom HSLS-a, uz stručno mišljenje tvrtke Urbosa iz Splita. Četiri vijećnika SDP-a su glasovali kao i ostalih 15 o materijalu koji je prije toga pripremila struka", stoji na kraju priopćenja SDP-a.

U međuvremenu u Sinju se promijenila vlast i sinjski konačni prijedlog GUP-a je prihvaćen kad je na vlasti bila koalicija Preporod (SDP - HSLS i HNS). Proljetos se pak ta koalicija raspala i sada je na vlasti koalicija HDZ - HSLS - HSS.

Nataša Poparić, predsjednica sinjskog SDP-a, kazala je danas kako nije normalno da za "Dalmatinku Novu" bude kriv sinjski SDP, koji je zapravo jedini, s časnim iznimkama pojedinaca, stao uz proganjane radnike.

Član Predsjedništva SDP-a Ranko Ostojić na prošlotjednoj je tiskovnoj konferenciji u Sinju rekao kako je prodaja terena te sinjske tvornice tvrtki "Petrolvilla i Bilić" nezakonita. Vlasnici te tvornice braća Ladini jeftino su kupili zemljište kao gospodarsko, a sada ga prodaju za stambeno-poslovnu najmenu, ustvrdio je, ocijenivši to velikom prijevarom u režiji HDZ-a.

Kompleks od 38 tisuća četvornih metara zemljišta kupila je tvrtka "Petrolvilla i Bilić".

Postupak za donošenje GUP-a počeli smo 2005. Iz 'Dalmatinke Nove' stigao je i prijedlog da se neizgrađeno zemljište od industrijsko-proizvodnog prenamijeni za stambeno-poslovnu izgradnju. To je u najvećem dijelu prihvaćeno i Gradsko vijeće je lani usvojilo GUP, potvrdio je Zvonko Borozan, glavni sinjski urbanist.

Neki mediji ovih su dana naveli da je tomu kumovao bivši SDP-ov dužnosnik i predsjednik GO SDP-a Velibor Milošević. On je danas u Sinju, nezadovoljan njegovim pisanjem, verbalno napao i zatim zalio vodom Tonija Paštara, novinara EPH. (HINA)

18.09.2008. 21:13:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh