« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

DSV skinuo imunitet Ivici Pezi i Bariši Gašparu

Istraga o korupciji

Ivica Pezo, predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu
Ivica Pezo, predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu (Boris Arbanas/CROPIX)
Više o

USKOK

,

korupcija

,

mito

,

DSV

,

Ivica Pezo

,

Bariša Gašpar

,

sudački imunitet

Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je skinulo sudački imunitet predsjedniku Općinskog građanskog suda u Zagrebu Ivici Pezi kojega USKOK sumnjiči da je zlouporabio položaj i ovlasti pri zapošljavanju sudskog savjetnika te bivšem predsjedniku Visokoga trgovačkog suda Bariši Gašparu, osumnjičenom da je Pezu nagovorio na kršenje zakona.

Barišu je DSV još ranije suspendirao i ukinuo mu imunitet zbog istrage koja se protiv njega vodi na zagrebačkom Županijskom sudu radi primanja 25.000 eura mita. Taj je sudac osumnjičen i za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno odavanje pitanja za pravosudni ispit djeci svojih prijatelja.

Po pisanju medija USKOK je, prisluškujući suca Gašpara, "uhvatio" razgovor u kojemu on od Peze traži uslugu, odnosno da se za sudskog savjetnika primi Josip Bilić, nećak njegova prijatelja. Bilić je na kraju natječaja i izabran s još troje od 35 kandidata, iako to, tvrde u USKOK-u, po rezultatima testova nije zaslužio.

Osumnjičeni Pezo svojedobno je u tisku izjavio da je odluku o primanju sudskih savjetnika potpisao kako mu je predložilo povjerenstvo koje je vodilo postupak prijama, kojega on nije bio član. Rekao je i da na razgovore prima na desetke ljudi po različitim osnovama te da je tako primio i Bilića.

DSV je odobrio i kazneni progon sutkinja Korane Golić (Općinski sud u Sisku) i Angeline Jović (Općinski sud u Makarskoj) osumnjičenih za izazivanje prometne nesreće.

Odbijeni su zahtjevi za skidanjem imuniteta sudaca Općinskog suda u Ozlju Mire Šimac i Michala Danečeka, suca osječkog Općinskog suda Davora Vukušića, Igor Delin iz Županijskog suda u Zadru, suca Općinskog suda u Dvoru Mirka Đukića te sutkinje Trgovačkog suda u Zagrebu Biserke Pavičić.

Zbog odlaska u mirovinu ili na vlastiti zahtjev razriješeni su suci Vrhovnog suda Branko Zmajević i Milan Gudelj, županijski suci Terezija Lulić (Osijek), Damir Primorac (Split) i Stjepan Čolaković (Vukovar) te Joško Biliškov, sudac Općinskog suda u Trogiru. (HINA)

18.09.2008. 21:36:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh