« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
oporba

Oštre reakcije na privođenje Deše Mlikotin-Tomić

"Debakl HDZ-ove kadrovske politike" kaže oporba, HDZ traži da se dokaže krivnja prije novih kadrovskih rješenja

Nenad Stazić:
Nenad Stazić: "Ovo je potpuni debakl HDZ-ove kadrovske politike. Povjerenstvo je sastavljeno isključivo voljom parlamentarne većine, iako smo upozoravali da to nije dobro", (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

HDZ

,

Dragutin Lesar

,

Nenad Stazić

,

Povjerenstvo za sukob interesa

,

akcija indeks

,

Deša Mlikotin Tomić

,

Krunoslav Markovinović

Privođenje na obavijesni razgovor predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Deše Mlikotin-Tomić u sklopu policijske akcije "indeks" oporbeni su zastupnici danas u Saboru protumačili kao debakl HDZ-ove kadrovske politike, dok iz HDZ-a poručuju da sumnje treba i dokazati.

"Ovo je potpuni debakl HDZ-ove kadrovske politike. Povjerenstvo je sastavljeno isključivo voljom parlamentarne većine, iako smo upozoravali da to nije dobro", komentirao je Nenad Stazić (SDP).

Dragutin Lesar (nezavisni) podsjetio je da je HDZ odbio njegov prijedlog da u krug dužnosnika na koje se odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa uđu i članovi Povjerenstva koji se biraju iz reda stručnjaka.

"Sada se pokazalo da je bila tragična politika HDZ-a, koji nije vodio računa o prigovorima i odbio je prijedlog", rekao je Lesar.

Krunoslav Markovinović (HDZ) smatra, međutim, da bi prije eventualne smjene Deše Mlikotin-Tomić s mjesta šefice Povjerenstva trebalo dokazati sumnje u korupciju.

"To, međutim, ne znači da ona sama ne može dati ostavku, ako procijeni da je poljuljano povjerenje javnosti", dodao je.

Markovinović i dalje drži da HDZ nije krivo procijenio kad je inzistirao da na čelu Povjerenstva budu vanjski članovi, jer je, kaže, to pokazalo iskustvo s bivšim predsjednikom Povjerenstva, koji se ravnao načelima politike.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska te član Povjerenstva Zorislav Antun Petrović svaku represivnu akciju smatra dobrodošlom, "ako dovede do toga da se slične stvari ne ponavljaju".

Na pitanje misli li da bi predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa trebala dati ostavku, Petrović je odgovorio kako vjeruje da je svaki državni dužnosnik u Hrvatskoj dovoljno savjestan da sam odluči treba li i dalje obnašati svoju dužnost.

U antikorupcijskoj akciji "Indeks" danas je na obavijesni razgovor u policiju priveden veći broj sveučilišnih profesora s četiri zagrebačka fakulteta i jedne visoke škole te asistenti, posrednici i pomagači koje se sumnjiči za primanje i davanje mita te poticanje na ta nedjela.

Mediji od jutros objavljuju imena privedenih na obavijesne razgovore među kojima je i profesorica Ekonomskog fakulteta Deša Mlikotin-Tomić. (HINA)

18.09.2008. 21:04:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh