Tjestenina s lignjama i kozicama
Petak je tradicionalno dan za lakšu hranu, pa predlažemo sjajnu tjesteninu s plodovima mora
Petkom je najpopularniji laganiji, bezmesni obrok kao dio kršćanske tradicije, a kako je u Hrvatskoj stvarno lako nabaviti svježe morske delicije, evo jednog jednostavnog i brzog recepta za tjesteninu.
Odabrali smo lignje i kozice kao dodatak rezancima, koje možete odabrati i u šarenijim varijantama, poput zelenih sa špinatom.
Lignje se očiste i narežu na kolutiće, a kozicama se otrgnu i očiste repovi. U široku i duboku tavu ulijete maslinovo ulje i na njemu prvo popržite lignje, a kad su već napola gotove, dodajte i kozice.
Lagano miješajte par minuta i zatim dodajte sitno nasjeckani češnjak, bosiljak, ruzmarin i origano. Sve podlijte pasiranim rajčicama i ostavite na laganoj vatri desetak minuta. Po želji možete dodati i pola decilitra vina.
Rezance skuhajte posebno, prema uputama na pakiranju. Kad su rezanci gotovi, procijedite ih, stavite natrag u lonac i prelijte umakom s lignjama i kozicama, poklopite i ostavite par minuta da se svi okusi prožmu s tjesteninom.
Servirajte i po želji pospite sirom ribancem ili ribanim Grana Padano sirom.
Sastojci:
400 g tjestenine
250 g repova kozica
350 g lignji
300 g pasirane rajčice
4 češnja češnjaka
bosiljak, ruzmarin, origano
maslinovo ulje
sol, papar
Novi komentar