Metro-portal.hr

objavljeno 26.10.2020. 14:22:00
NAJAVE

Tjedan u Kinoteci: Brže, mačkice! Vozi! Vozi!

Ciklus Autom kroz povijest filma odvest će nas u potjere po Francuskoj rivijeri, južnoameričkoj džungli i američkim gradovima, u Kultnome petku gledamo eksploatacijski klasik Russa Meyera Brže, mačkice! Ubij! Ubij!

Faster, pussycat
Faster, pussycat (Arhiva)

Ciklus Autom kroz povijest filma nastavljamo temom Cestovne igre, kroz koju ćemo se pozabaviti kulturom „nabrijanih pila" i cestovnih utrka. Krećemo s Grmljavinom na cesti, odličnim križancem krimića i akcije u kojem Robert Mitchum glumi ratnog veterana koji se po povratku iz vojske uključuje u obiteljski posao ilegalne proizvodnje i prodaje alkohola, zbog čega stane na žulj lokalnoj mafiji i policajcima. Zamišljen kao posveta planinskoj regiji američkog Juga, posebice buntovnom i prkosnom duhu njegovih stanovnika, riječ je o filmu koji je s godinama stekao kultni status među ljubiteljima automobila te najavio početak američke „muscle car" kulture.

Jurnjavu nastavljamo akcijskim trilerom Johna Frankenheimera Ronin, s odličnim Robertom de Nirom i Jeanom Renoom u naslovnim ulogama, hvaljenim zbog fantastično režiranih scena potjere ulicama Nice i Pariza, snimljenima uz vrhunske kaskadere i bez pomoći CGI-a. Nakon toga selimo u Južnu Ameriku s Čarobnjakom Williama Friedkina, zanemarnim remek-djelom američke kinematografije 1970-ih, u kojem se Friedkin primio prerade egzistencijalističkog trilera Nadnica za strah (1953) Henri-Georgesa Clouzota.

Tjedan zaključujemo s Christine, filmom koji spaja dva nezaobilazna imena kanona strave: Stephena Kinga i Johna Carpentera. Carpenter je zadržao fascinaciju mladalačkom pop-kulturom 1950-ih te psihoseksualnim humorom iz Kingova romana te ga zahvaljujući preciznoj, ekonomičnoj i efektnoj režiji pretvorio u jedan od najzabavnijih filmova strave iz ranih 1980-ih.

Noviteti: Trnci & žmarci

Iako nije po svačijem ukusu, film strave poseban je žanr, koji društvene probleme s kojima se suočavamo odijeva u ruho fikcije te nam tako pomaže da se s njima lakše suočimo. Povodom skorašnje Noći vještica ovotjednu programsku liniju Noviteti

posvetili smo filmovima strave iz recentne distribucije. Svaki od njih hvata se u koštac s aktualnim društvenim trzavicama te originalno promišlja žanrovsku tradiciju.

Nevidljivi čovjek Leigha Whannella odlična je revizija klasičnog čudovišta studija Universal u jeku pokreta #MeToo, dok Antebellum Gerarda Busha i Christophera Renza predstavlja intrigantan komentar na povijest američkog rasizma. Koko-di koko-da Johannesa Nyholma atmosferična je i neobična meditacija o gubitku i žalovanju, dok je Svjetionik Roberta Eggersa fantazmagorična priča o postepenom klizanju u ludilo. Početkom tjedna podsjetit ćemo se Izgaranja, psihološke drame južnokorejskog redatelja Leeja Chang-donga. Riječ je o impresivnoj studiji klasnog trenja, muške zavisti i rastuće paranoje inspriranoj kratkom pričom Harukija Murakamija, koja se našla na brojnim popisima najboljih filmova 2018. godine.

Tjedan završavamo premijernim prikazivanjem Stana 32, španjolske horor-uspješnice o obitelji iz provincije koja seli u stan u Madridu, u kojem otkriva da nije sama. Riječ je o vizualno impresivnom i scenografski bogatom filmu čiji redatelj Albert Pintó daje ljudsko lice nadnaravnim prijetnjama. A uz to što je poharala lokalna kina, navodno je inspirirana istinitim događajima!

Kultni petak: Brže, mačkice! Ubij! Ubij!

„Kultni petak" poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Sezonu otvara Brže, mačkice! Ubij! Ubij!, remek-djelo eksploatacijskog filma u režiji Russa Meyera o bandi striptizeta koje dane provode utrkujući se sportskim automobilima po kalifornijskoj pustinji i mlateći sve one koji im stanu na put. Prepun sočnih dijaloga i predvođen karizmatičnim nastupom japansko-američke glumice Ture Satane, Meyerov film uveliko je utjecao na pop-kulturu, a Quentin Tarantino obilato ga je citirao u finalu svog girl power akcića Otporan na smrt (2007). Uvod u film dat će feministička autorica Asja Bakić.

Filmove iz ciklusa Autom kroz povijest filma i Kultni petak pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Praktične informacije

Poduzeli smo niz mjera kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

26.10.2020. 14:22:00
http://metro-portal.hr/tjedan-u-kinoteci-brze-mackice-vozi-vozi/128278/