« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
OPĆE NEZADOVOLJSTVO

Tisuće Rumunja na ulicama ponovno tražilo ostavku premijera

Oko 2.000 sindikalaca, učitelja, medicinskih sestara i umirovljenih vojnih časnika prosvjedovalo je pred zgradom vlade tražeći ostavku premijera Emila Boca i predsjednika države Traiana Basescua.

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

Rumunjska

,

Bukurešt

,

premijer

,

Emil Boc

Tisuće Rumunja prosvjedovale su u utorak u Bukureštu tražeći od vlade da odustane od oštrih mjera štednje, što je posljednji u nizu prosvjeda koji su natjerali vladu na određene ustupke, ali ne i na promjenu politike, javlja Hina.

Problemi izazvani mjerama štednje, usvojenim 2010. kako bi se proveo paket pomoći MMF-a vrijedan 20 milijardi dolara, sve donedavno nije dovodio do značajnijih nemira u Rumunjskoj, poput onih u Grčkoj.

Na prošlotjednim prosvjedima na Sveučilišnom trgu u Bukureštu, jednom od središta protukomunističke revolucije 1989., policija je suzavcem rastjerivala prosvjednike koji su uzvratili bacanjem kamenja i petardi.

Oko 2.000 sindikalaca, učitelja, medicinskih sestara i umirovljenih vojnih časnika prosvjedovalo je pred zgradom vlade tražeći ostavku premijera Emila Boca i njegova saveznika, predsjednika države Traiana Basescua.

Boc je poduzeo neke ustupke, kao što je razrješenje ministra vanjskih poslova zbog njegovih komentara na račun prosvjednika i vratio na položaj popularnog dužnosnika iz sektora zdravstva čija je ostavka izazvala izlazak ljudi na ulice.

Ipak, Boc i Basescu i dalje su pod velikim pritiskom.

Rumunjsko gospodarstvo raslo je po najvišim stopama u EU-u do izbijanja krize 2008. koja je povukla ekonomiju u duboku krizu, a BDP po glavi stanovnika više je nego pola manji od prosjeka Unije.

24.01.2012. 17:18:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh