« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
SLABA KONKURENTNOST

Niske plaće u Njemačkoj uzrok krize u eurozoni

Međunarodna organizacija rada (ILO) smatra da je njemačka politika konkurentnosti, odnosno niske plaće, "strukturalni uzrok" krize eurozone

Fotografija vijesti
Više o

Njemačka

,

konkurentnost

,

niske plaće

,

kriza eurozone

Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je u izvješću predstavljenom u utorak u Ženevi da je njemačka politika konkurentnosti "strukturalni uzrok" krize eurozone, javlja Hina.

"Poboljšanje konkurentnosti njemačkih izvoznika sve se više identificira kao strukturalni uzrok nedavnih teškoća eurozone", navodi UN-ova ustanova sa sjedištem u Ženevi.

Napose kritizira reforme koje je 2003. provela vlada tadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera.

Te reforme kao i dobici ostvareni konkurentnošću njemačkoga gospodarstva Berlin redovito prikazuje kao model koji bi trebale slijediti druge zemlje. No ILO takav model smatra kočnicom rasta.

"Njemački trošak rada pao je u jednome desetljeću u odnosu na konkurente i stvorio pritisak na njihov rast s opasnim posljedicama za održivost njihovih javnih financija", ocjenjuje ILO.

Ta organizacija zagovara dostojanstven rad posvuda u svijetu.

"Stanje je tim lošije što države u krizi nisu znale jačanjem izvoza nadoknaditi slabosti domaće potražnje jer njihova proizvodnja nije znala profitirati iz rasta domaće potražnje u Njemačkoj", navodi ILO.

24.01.2012. 18:35:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh