« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SAMO POLAKO

Korisni savjeti za odgajanje tinejdžera

Pubertet je vrlo burno razdoblje i za tinejdžere i za roditelje. No uz ove savjete možete si olakšati život i učiniti vaš odnos ugodnijim

Korisni savjeti za odgajanje tinejdžera
Korisni savjeti za odgajanje tinejdžera (Shutterstock)
Više o

tinejdžeri

,

roditelji

,

pubertet

,

knjige za školu

1. Vaš tinejdžer ne želi da mu budete prijatelj - ono što žele jest da budete pouzdan, odgovoran uzor dostojan njihovog poštovanja, a ne netko tko će se pokušati lažno spustiti na njegovu razinu ili im malim prstom dirigirati što i kako da rade.

2. Nemojte s tinejdžerom ulaziti u debatu - ako želi debatirati, predložite mu da se učlani u debatni klub. Ako se pak odlučite suočiti s njegovom logikom (koja je zapravo nelogična, proizvod mozga u razvoju i ekstremnih emocija), usta će vam presušiti, a živci se izlizati. Tinejdžeri trebaju razumjeti da ne znači ne. Sjećate se kad je vaš tinejdžer imao 2 godine i kada je stalno govorio "ne", a vi ste mu udovoljavali? E, pa sada je vaš red, posebice kada se zanima za aktivnosti koje su opasne, ili koje se mogu negativno odraziti na njegovu budućnost.

3. Ohrabrite ga da se bavi sportom - čak i ako vaš tinejdžer ima "dvije lijeve noge". Bavljenje sportom razvija kondiciju i motoriku, pa i osjećaj pripadnosti kod timskih sportova. Također ćete znati gdje vam se dijete nalazi nakon škole.

>> Roditelji bi trebali dopuštati alkohol tinejdžerima

4. Vaš tinejdžer treba neka kućna pravila - inače će postati lijen, a njegova soba će nalikovati odlagalištu otpada. Neka dobra pravila su: nema jedenja izvan kuhinje, nema posjeta osim ako netko od roditelja nije kod kuće itd.

5. Potaknite radne navike - osim naravno, ako mu škola ne oduzima svo slobodno vrijeme. Zašto? Kao što je već rečeno, ako im se dozvoli da vegetiraju, tinejdžeri postaju lijenčine. Osim toga, živimo u teškim vremenima, te dobra odjeća i izlasci koštaju. Sve što potiče radne navike, etiku i osjećaj obiteljske odgovornosti, dobra je stvar.

6. Poznavajući prijatelje vašeg tinejdžera, upoznat ćete i njega samog - tinejdžeri imaju tajni život, a cilj roditelja je da probiju taj veo tajanstvenosti koji je ponekad deblji od onog kojeg imaju vladine obavještajne agencije. Ako doista želite znati što zanima vaše dijete, upoznajte njegove prijatelje. Kako? Tako što ćete biti ljubazni i otovoreni, te postaviti pitanja koja ne zvuče poput ispitivanja, a koja služe svrsi.

7. Promatrajte tinejdžera svakodnevno - pokušajte uočiti bilo kakve promjene u izgledu, higijeni, raspoloženju. Komunicirajte svakodnevno, ali izbjegavajte zapovjedni ton.

8. Baš kad ste pomislili da je vaš tinejdžer naučio nešto iz svojih pogrešaka, napravit će novu. Budite spremni na ovo. Zapamtite: ljudski mozak nije potpuno formiran do 25 godine.

08.09.2010. 21:07:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh