« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Tibetanci nastavljaju marširati u domovinu

Prosvjednici se ne obaziru na policijsku zabranu

Prosvjednici su odlučni u svom naumu da dođu do Tibeta
Prosvjednici su odlučni u svom naumu da dođu do Tibeta (AFP)
Više o

Tibet

,

Dalaj Lama

,

Lhasa

,

ghandi

,

dharmsala

Stotine tibetanskih izbjeglica nastavljaju svoj prosvjedni marš iz sjeverne Indije u Tibet, suprotstavljajući se tako zabrani indijske policije.

Marš kojim se prosvjeduje protiv održavanja Olimpijskih igara u Kini započeo je u ponedjeljak i trebao bi trajati šest mjeseci te završiti u Tibetu upravo u vrijeme održavanja Olimpijade od 8. od 24. kolovoza. Time se želi skrenuti pažnja na samovoljnu 57-godišnju kinesku vladavinu nad Tibetom.

Početak marša se poklopio sa 49. obljetnicom bijega Dalaj Lame iz Tibeta, a istodobno je oko 300 budističkih redovnika protestiralo u tibetanskoj prijestolnici Lhasi, što je jedan od odvažnijih javnih prosvjeda protiv kineske vladavine u novije vrijeme.
Indija, vjerojatno u želji da ne ugrozi odnose s Kinom, zabranila je prosvjednicima da napuste okrug Kangru u kojem se nalazi Dharmsala, sadašnji dom Dalaj Lame iz kojeg je marš krenuo.

Hodajući jedan iza drugog i noseći tibetanske zastave te slike Dalaj Lame i Gandhija, oko 350 prosvjednika na putu prema planinama sjeverne Indije zasad nije naišlo na policijske prepreke, već samo a podršku stanovništva.

Tenzin Tsundue, jedan od voditelja prosvjeda, predviđa da će oni do granice stići u srijedu te kaže da će pokušati izbjeći policiju. (METRO)

11.03.2008. 23:44:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh