« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
INDIE ROCK

The Suburbs - novi album kanadske grupe Arcade Fire

POGLEDAJTE VIDEO - Album je odmah po izlasku zauzeo prvo mjesto na više svjetskih glazbenih ljestvica, uključujući britansku i američku - OSVOJITE ALBUM

Arcade Fire
Arcade Fire (Arcade Fire)
Više o

Universal Music

,

novi album

,

nagradna igra

,

Evgen Bergant

,

brdo svinjarice

U kolovozu je izašao treći studijski album grupe Arcade Fire - The Suburbs. Album je odlično prihvaćen, te je na nekoliko ljestvica, uključujući UK Top Charts i Billboardovu Top 200 debitirao na prvom mjestu.

Romanopisac Thomas Wolfe skovao je poznatu izreku "Ne možete ponovno ići kući". Ekipa iz Arcade Fire-a je toga svjesna, jer oni su pokušali. Ali kada mladenačka sjećanja proizlaze iz predgrađa konstruiranih za praktičnost, a ne trajnost, sve im je teže ući u trag.

Na prvom albumu iz 2004. nazvanom Funeral, ekipa iz Montreala je istražila temu susjedstva. Po izboru Rolling Stone časopisa, album je proglašen za najbolji desetljeća.

Osvojite album na Metro portalu!

Za vrijeme jednogodišnje pauze, nakon svjetske Neon Bible (2007) turneje, prošle je godine frontmen benda Win Butler dobio e-mail od starog prijatelja iz Houstona (Texas). "On nam je poslao svoju sliku s kćeri na ramenima iz trgovačkog centra koji se nalazi na mjestu gdje smo živjeli", rekao je Win ", a kombinacija na slici na kojoj se nalazi poznato mjesto i dragi prijatelj vratila mi je mnogo osjećaja iz tog vremena. Pokušao sam se sjetiti grada u kojem sam odrastao i pokušao vratiti sjećanje koliko sam mogao."

U isto vrijeme, ostali članovi benda koji također dolaze iz predgrađa diljem Kanade pokušavali su vratiti svoje djetinjstvo i sjećanja. Od starih gradova, predgrađa i uspomena gotovo da nije ostalo ništa. Sve se promijenilo, a jedino poneka stara slika oslikava prošlost u pravom svijetlu. Ubrzo je nastala i prva pjesma s albuma Suburbs..

arcade-fire-the-suburbs-300x297.jpg
The Suburbs

"Počeli smo raditi na pjesmi, i kada je počelo zvučati dobro, osjećali smo da stvaramo album", kaže Win. Kako su pjesme s albuma Suburbs počele poprimati oblik, stvorila se kohezivna skupina pjesama, oslanjajući se na teme gubitka i obnove, nadahnjujući se od oskudice, generacija prošlosti i budućnosti, pojmova odgovornosti i zrelosti, u nadi da nešto čisto i dobro može trajati.

Funeral je bio nadahnut mladenačkim poletom, Neon Bible je apsorbirao sve svjetske probleme, a The Suburbs se kao što mu i ime govori ostvaruje u otvorenom svijetu, dugim vožnjama i putovanjima te neostvarenim mogućnostima. Novi album Arcade Fire-a je najljepši i najprozračniji dosad, pa ipak još uvijek zvuče nabrijano.

Arcade Fire je jedan od rijetkih sretnih bendova koji nije popustio pritisku glazbene industrije, te se putem Interneta i žive svirke probio do zvijezda: "Sretni smo što su nas ostavili prepuštene našim mogućnostima", rekao je Win. "To nam ostavlja kontrolu nad vlastitom sudbinom, što puno bendova koji su moji heroji ili nikada nisu dobili, ili su dobili kasno u karijeri. Mi smo sretni, jer što još možete poželiti? Snimamo na način na koji to sami želimo, a to je sjajna pozicija."

Pogledajte video koji je napravio obožavatelj Arcade Fire-a za naslovnu pjesmu The Suburbs:

05.10.2010. 12:10:41
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pakleniund
    08.11.2010. 18:06
    Dobra večer!Razlog mog javljanja je osvojen cd Arcade Firea 11.10..Evo
    prošlo je skoro mjesec dana,a cd još uvijek nije stigao.Jako sam
    zabrinut.Svaki dan kada dođem u stan prvo pogledam da li je došao,i danas sam bio siguran da je krajnje vrijeme,a ono ništa.Zanima me gdje je zapelo i oprostite na smetnji.Vaš zabrinuti čitatelj Patrik Galeski
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh