« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
MED HI-TECH

Testiranjem daha moći ćemo odrediti koliko kalorija trošimo

Breathalaser je naprava koja mjeri razinu acetona u dahu - aceton u ljudskom tijelu nastaje razgradnjom masti

Izdisaj
Izdisaj (Deviantart)
Više o

kalorije

,

disanje

,

aceton

,

dah

,

razgradnja masnoća

Znanstvenici rade na napravi koja će preko disanja izračunavati uspješnost u trošenju kalorija nakon vježbanja u teretani. Trenutno na tržištu postoje sprave za vježbanje koje procjenjuju kada vježbač ulazi u „zonu trošenju kalorija", ali „breathalyser" će to činiti puno preciznije.

Ova naprava će raditi na sljedeći način - kada naše tijelo počinje s trošenjem kalorija ili topljenjem masti u dahu se pojavljuju molekule acetona; naprava će raspoznavati i najdelikatnije promjene u količini tih molekula u dahu i na taj način određivati koliko kalorija trošimo, piše Telegraph.

Gus Hancock, kemičar s Oxfordskog sveučilišta koji je osnovao tvrtku Oxford Medical Diagnostics koja planira izraditi napravu, kazao je da molekule acetona nastaju razgradnjom masti, a ne hrane u ljudskom organizmu.

Hancock je na tehnologiji „breathalysera" počeo raditi u nadi da će stvoriti nešto uz pomoć čega će se, između ostalog, moći pratiti stanje pacijenata koji boluju od dijabetesa, bolesti koja uzrokuje povećavanje razine acetona u dahu.

Naprava se temelji na specifičnoj spektroskopskoj metodi odnosno mjerenju valnih duljina svjetlosti apsorbiranih od strane različitih molekula u određenom plinu (općenito, spektroskopija je znanost koja proučava interakciju između elektromagnetnog zračenja i materije).

Uz pomoć zrake ultraljubičastog lasera puštene kroz složeni sustav zrcala moguće je uočiti i najsitnije promjene u razini acetona kada osoba puhne u napravu.

23.01.2011. 20:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh