« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
Naprednije testiranje

Test na HPV učinkovitiji u sprječavanju raka maternice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

HPV

,

PAPA test

,

HPV test

,

rak vrata maternice

,

dr. Lovro Lamot

,

portal Mojdoktor

HPV test može biti dvostruko učinkovitiji od PAPA testa u sprječavanju raka vrata maternice, piše za portal Mojdoktor dr. Lovro Lamot, a prenosi TotalPortal.

To su rezultati istraživanja provedenog u bolnici u Hammersmithu i objavljenog u časopisu International Journal of Cancer.

Gotovo 3000 žena zamoljeno je da se osim PAPA testu podvrgnu i testu na HPV. Otkriveno je da su žene koje su bile samo na PAPA testu sklonije razvoju abnormalnosti vrata maternice tijekom idućih pet godina od onih koje su imale negativan rezultat na HPV testiranju. To govori da je HPV test bolji indikator za buduće probleme.

Testiranje u HrvatskojU Hrvatskoj se HPV test uglavnom koristi za praćenje stanja kod žena čiji PAPA test upućuje na blage promjene.

-  Ovo istraživanje potvrđuje da prilikom uzimanja brisa test na HPV otkriva više bolesti i nudi ženama odličnu zaštitu od abnormalnosti vrata materice najmanje šest godina ako je test bio negativan, dok normalni PAPA test nije pouzdan već nakon tri godine - komentira voditelj studije, profesor  Jack Cuzik. (METRO)

21.05.2008. 06:14:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Veks
    01.05.2010. 16:09
    Logično je, ako se zna da je HPV u 99% slučajeva uzročnik raka grlića maternice, da se taj test počne primjenjivati u svakodnevnoj praksi. Papa test ne može dokazati prisutnost HPV-a! Zanimljivo kako nije problem financirati sumnjivo cjepivo ali problem je financirati HPV testiranje barem svake 3 godine kod spolno aktivnih žena uz redoviti papa test!
    http://www.anilas.net/index.php?p=4_5_HPV-TEST
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh