« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ISTRAGA POČELA

Terorizam u Minsku? Sedmoro poginulih u eksploziji u metrou

VIDEO: Vlasti se do sada nisu izjasnile da li se radilo o bombi ili je eksplozija posljedica nekog incidenta

Muškarac ranjen u eksploziji
Muškarac ranjen u eksploziji (YouTube)
Više o

minsk metro

,

eksplozija

U eksploziji koja je u ponedjeljak predvečer odjeknula na stanici podzemne željeznice u središtu glavnog bjeloruskog grada Minska poginulo je sedam ljudi, dok je 50 ranjeno, izvješćuje Reuters pozivajući se na policiju koja je priopćila da "istraga ide u svim smjerovima", piše Hina.

Prema državnoj novinskoj agenciji BelTA, eksplozija je odjeknula nešto prije 18 sati, u vrijeme uobičajene gradske gužve, na stanici Oktjabraskaja na istoimenom trgu, oko 100 metara od zgrade vlade predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Vlasti se do sada nisu izjasnile da li se radilo o bombi ili je eksplozija posljedica nekog incidenta. Glasnogovornik policije je, međutim, potvrdio da je nakon eksplozije uzrokovane "nepoznatom eksplozivnom napravom" policija stavljena u stanje "povećane pripravnosti". Lukašenko je posjetio mjesto eksplozije i sazvao izvanredni sastanak ključnih ministara. AFP, pozivajući se na izvor u policiji koji je želio ostati neimenovan, ne isključuje mogućnost terorizma.

"Glavna sumnja istrage je da se radi o terorističkom činu", rekao je policijski izvor kojeg citira agencija Interfax. "Karakter utvrđenih ozljeda upućuje na tu pretpostavku", dodao je spomenuti izvor. Očevici su ispričali da je eksplozija odjeknula u trenutku kada je vlak stao i vrata se otvorila.

"Vidio sam ljude na podu. Bilo je puno krvi", kazao je jedan 52-godišnjak. Ukoliko se utvrdi da se radi o namjernom nasilju, bit će to nešto neuobičajeno za Bjelorusiju, strogo policijski uređenu bivšu sovjetsku republiku. U srpnju 2008. je na koncertu na otvorenom, na kojem je bio i Lukašenko, eksplodirala je bomba kućne izrade. Tom prilikom nije bilo poginulih, a 50 ljudi je bilo ranjeno.

11.04.2011. 22:33:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    12.04.2011. 07:39
    Čemu čuđenje kada se radi o diktatorskoj državi, samo što nije interesantna NATO-u i ekipi.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh