« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SLIKE S EKRANA

Teletubbiesi su opasni za vašu djecu

Istraživači sugeriraju kako nije toliko bitan sadržaj, nego dob kada se počinje gledati tv, kao i vrijeme koje se provede pred malim ekranom

Teletubbiesi su opasni za vašu djecu
Teletubbiesi su opasni za vašu djecu (Shutterstock)
Više o

djeca

,

gledanje televizije

,

Forum Film Festival

,

Aki Kaurismaki

Na mnoge načine, Teletubbies, ili bilo koji drugi edukacijski program za djecu, može načiniti psihološku štetu kao i nasilne video igre. Stoga, zašto sadržaj koji gledamo na ekranu, bilo tv, dvd, kompjuterske igre ili surfajući internetom, može imati negativan utjecaj, više nego aktivnosti poput čitanja? Razlog je taj što smo za televiziju instantno fiksirani, što izaziva naša osjetila. Studije su pokazale da novorođenčad, kada leži na leđima na podu, zakreće vratovima za 180 stupnjeva kako bi gledala. Naša privlačnost ka bilo čemu svjetlom evolucijski je mehanizam, instinkt preživljavanja.

Takve slike s ekrana izazivaju ono što psiholozi nazivaju namjernom inercijom - privučeni smo i ne možemo se odvojiti od ekrana. No čini se kako zbog tih primitivnih potreba plaćamo cijenu. Znanstvenici su primijetili probleme poput naglog oslobađanja hormona u krv, što može doprinijeti dugotrajnim zdravstvenim problemima, pa do fizičkih promjena u mozgu i poteškoća pri učenju.

>> Televizija negativno utječe na sposobnost govora djece

Studija provedena na Sveučilištu u Firenci 2006. među djecom u dobi od 6 do 13 godina, koja su pred televizijom provela prosječan dio vremena, otkrila je da su njihove razine melatonina - hormona koji izaziva san, ali je također bitan za zdrav imunološki sustav i regulaciju početka puberteta - skočile za 30 posto nakon samo tjedan dana bez tv-a. Ako televizija doista spriječava oslobađanje melatonina, može li to objasniti zašto pubertet kod djevojčica sada počinje godinu dana ranije?

Gledanje televizije također potiče oslobađanje dopamina, kemikalije u mozgu koja je odgovorna za učenje i koncentraciju. Kada vidimo ili iskusimo nešto novo, ovaj hormon se oslobađa u mozgu. Njegov efekt jest da nam fokusira pažnju. Oko 80 posto razvoja mozga događa se prije 3. godine života, a gledanje tv-a u ovoj dobi čini se posebice štetnim.

12.09.2010. 20:10:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh