« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina
ZBOGOM!

Tehnologije koje odumiru, iako ih svakodnevno koristimo

Tipkovnice, miševi, plazma televizori, punjači za mobitele i diskete na izlaznim su vratima

(Shutterstock)
Više o

LCD

,

miševi

,

tipkovnica

,

tehnologija

,

nove tehnologije

,

Bez imena

,

Cary Fukunaga

,

skrivene kalorije

,

aditivi u hrani

,

David Doiashvili

,

RyunosukA AkutagawA

Svojedobno smo mislili da navedene tehnologije nikad neće otići iz naših života. Danas smo se već polako okrenuli alternativnim i novijim mogućnostima. Kao što je walkman zamijenjen mp3-playerom, za nekoliko godina više nitko neće koristiti miš i tipkovnicu za upravljanje računalom.

Flash

Steve Jobs u flashu vidi samo gutača baterija, iako je Adobe Flash Player još uvijek standard za pregledavanje multimedijalnog sadržaja na internetu. Moguće alternative za popularni flash su Microsoft Silverlight i Apple Gianduia koji su se pokazali puno učinkovitijima za mobitele.

Kontroleri za konzole

Pozdravite se sa šarenim tipkama kontrolera za Playstation, Nintendo i druge konzole. Wii je pokrenuo lavinu promjena u segmentu upravljanja igricama, a Microsoftov Project Natal za Xbox 360 mogao bi zadati posljednji udarac klasičnim kontrolerima.

Miševi i tipkovnice

Zahvaljujući touchscreenu i touchpadu, miševi i tipkovnice postaju suvišni. Jednog dana kad će računala bez pogrešaka prepoznavati ljudski glas, naporno tipkanje više neće biti potrebno. Mobitelima već danas bez većeg čuđenja upravljamo direktno putem ekrana osjetljivog na dodir. Sličan trend očekuje se i u segmentu upravljanja računalima.

Plazma TV

Prema nekim istraživanjima (DisplaySearch) tri četvrtine svih prodanih televizora u svijetu 2009. je imalo LCD tehnologiju, dok na plazmu otpada svega 7%. Čak je i klasičan televizor prodan više puta od plazme. Iako plazma nudi bolji kontrast i prikaz boje od LCD-a, ima manju rezoluciju, tj. manji broj piksela na ekranu, troši više energije, teža je i manje je pogodni za spajanje na računalo i igranje igrica.

Diskete

Sony je disketu nedavno proglasio mrtvom pa će posljednja biti proizvedena u Japanu u ožujku 2011. godine. U razvijenim zemljama diskete su odavno zamijenili USB stickovi, CD-i i DVD-i.

Punjači za mobitele

Uskoro ćemo se oprostiti sa strujom koja dolazi iz kablova. Uređaji s baterijom u budućnosti će se puniti preko indukcijskih ploča na koje će se mobiteli jednostavno odložiti. Nokija trenutno razvija mobitel koji se sam puni.

Faks uređaji

Uređaji koji se još uvijek svakodnevno koriste u uredima su na izlaznim vratima. Digitalni potpisi i e-mailovi za nekoliko će godina faks uređaje učiniti potpuno suvišnima.

02.06.2010. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh