« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina
NADZVUČNI REKORD

Što to ide 7200 km/h?

POGLEDAJTE VIDEO - Eksperimentalna letjelica postavila je rekord u nadzvučnom letu, postižući nevjerojatnu brzinu od 6 Macha ili 7200 km/h

Fotografija vijesti
Više o

letjelica

,

aneurizam

,

Milan Pelc

,

spomenici

X-51A Waverider je započeo let koji je trajao 3 minute s bombardera B-52. Letjelica koristi kisik koji kroz motor prolazi nadzvučnim brzinama kako bi se zapalilo hidrogensko gorivo. Ova vrsta pogona mogla bi smanjiti troškove lansiranja satelita jer ne koristi tekući kisik za pogon. Naime, space shuttle mora nositi više od milijun litara tekućeg kisika svaki put kada polijeće.

˝Ovaj napredak u tehnologiji motora jednak je onom poslije Drugog svjetskog rata, kada se prešlo s propelera na mlazne motore˝, objašnjava Charlie Brink, programski menadžer za X-51A.

Putnički avion koji bi letio pri brzini od 6 Macha smanjio bi putovanje od Londona do Sydneya na manje od 2 sata. Ipak, za putnike bi let pri ovakvoj brzini više nalikovao putovanju svemirom nego putničkim avionom. Trebali bi nositi zaštitna odjela kako bi se smanjio pritisak i efekti sile gravitacije koja djeluje na tijelo prilikom ubrzavanja do 7000 km/h.

02.06.2010. 09:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    02.06.2010. 10:21
    moš mislit napretka... možda za nas 'smrtnike'... kladim se da je u tajnim vojnim programima već odavno probijena brzina od 10 macha... navodno rusi imaju letjelicu koja se kreće 13 macha tako što izbacuje iz nosa, ispred letjelice snop iona koji siječe zrak...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh