« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
HI TECH

Tehnologija bez koje će nam budućnost biti nezamisliva

Nije pretjerano reći da će naši životi za 20 godina izgledati znatno drugačije nego što izgledaju danas. Pogledajte kakva će tehnologija u bliskoj budućnosti biti naša svakodnevica

Fotografija vijesti
Više o

mobilna tehnologija

,

predviđanja budućnosti

,

nova tehnologija

,

tehnologija budućnosti

„Sve što je bilo moguće izumiti već je izumljeno", rekao je Charles H. Duell, voditelj američkog ureda za patente davne 1899. godine. Osim što se pokazala jednom od najgorih predviđanja u ljudskoj povijesti (u rangu izjave Elvisovog prvog menadžera kako bi mu bilo bolje da se ostavi pjevanja i vrati vožnji kamiona), ova rečenica jako dobro pokazuje kako se tehnologija neprestano razvija i usavršava, i to puno brže nego što je itko mogao predvidjeti. Slijedom toga, nije niti malo pretjerano reći da će naši životi za 20 godina izgledati znatno drugačije nego što izgledaju danas. Razvoj tehnologije neće poštedjeti promjene ni one najjednostavnije stvari te će utjecati na svaki aspekt naše svakodnevnice. Portal Mashable razgovarao je sa vodećim stručnjacima za tehnologiju, a mi vam prenosimo najbolja od njihovih predviđanja.

1. Smartphoni

Smartphone je generički marketinški naziv za uređaje koji korijene vuku iz mobilnih telefona, ali su odavno nadišli osnovnu funkcionalnost uspostave poziva i slanja SMS poruka, kakvu su prije imali mobiteli. „Pametni" telefoni današnjice moćni su multimedijalni uređaji koji stanu u prosječni džep, a imaju multi-touch sučelja, iznimno brze procesore, kamere, akcelometre, GPS navigaciju, kompase i čitav niz ostalih aplikacija koje pokrivaju sve potrebe čovjeka izgubljenog u urbanoj džungli sadašnjice. Taj će se trend nastaviti i u budućnosti, u kojoj će smartphoni evoulirati u prijenosna osobna računala, kojima će još brže i bolje obavljati sve što vam ikada može zatrebati u svakodnevnom životu.

2. 4G bežične veze

Tehnologija koja ide uz rame sve moćnijim smartphonovima danas je u većini svijeta još uvijek u eksperimentalnoj ili probnoj fazi, ali i to će se uskoro promijeniti. Budućnost surfanja nije u žičanim vezama, već u ultrabrzom bežičnom Internetu kojem možete pristupiti iz svakog kutka naše planete. Stručnjaci iz AT&T-a predviđaju da za 15 godina smartphoni uopće više neće imati indikator jačine signala, budući da će cijeli svijet biti potpuno premrežen i pokriven super propusnom bežićnom vezom na Internet. Skupe i nezgrapne stupove za signal zamijenit će tehnologija nove generacije, koja će biti u stanju pružati nekoliko desetaka puta bolji signal na višestruko većoj udaljenosti.

3. Glasovno upravljanje uređajima

„Šalicu Earl Grey čaja. Vrućeg." jedna je od najpoznatijih rečenica Jean-Luc Picarda u popularnom serijalu Zvjezdane staze, koju slavni kapetan izgovara ispred replikatora, aparata koji pomoću glasovnih naredbi stvara što god poželimo. Ipak, više nema potrebe da čekamo još 200 godina da glasovne naredbe postanu stvarnost (što nažalost ne vrijedi za tehnologiju stvaranja materije ni iz čega, što je slučaj s replikatorima), budući da se u razvoj glasovnog upravljanja uređajima ulažu znatni iznosi već cijelo desetljeće. Ovu tehnologiju prati i razvoj umjetne inteligencije, koja će biti u stanju iskustveno interpretirati naše naredbe sukladno našim preferencijama i prijašnjim naredbama.

4. Društvene mreže

Unatoč tomu što se prosječnom korisniku može činiti da je na području društvenih mreža ostalo malo toga što servisi poput Facebooka ili Twittera već nisu pokrili, stručnjaci tvrde da su društvene mreže zapravo još uvijek u svojim povojima. Današnje mreže prosječnom korisniku postaju sve kompliciranije za korištenje, stoga nije ni čudo da se većina ljudi loše ili nikako snalazi u sigurnosnim i ostalim postavkama koje one nude. Društvene mreže budućnosti u potpunosti će automatizirati ovaj proces i učiniti ga puno dinamičnijim. Isto tako, stranice će moći aktivno i precizno prepoznavati vaše interese, preferencije i navike te će sve prilagođavati tomu da vam budu maksimalno dostupne i razumljive za korištenje. Primjerice, ukoliko preko Facebooka zakažete razgovor za posao s potencijalnim poslodavcem, stranica će vam automatski ponuditi nekoliko kvalitetnih vodiča o tome kako se treba ponašati na razgovoru za posao, ali i savjete koji se tiču specifično vašeg poslodavca, imajući u vidu njegove postavke.

5. Potpuno automatizirani automobili

Današnji su automobili, posebice oni luksuzniji, opremljeni s cijelim nizom opreme i uređaja namijenjenih olakšavanju posla vozačima te povećanju udobnosti vožnje. Cruise control, podaci o prometu u realnom vremenu, napredna GPS navigacija, automatsko kočenje u opasnim situacijama i brojne druge „igračke" sastavni su dio skupljih marki automobila, poput Audija, BMW-a i Mercedesa. Stručnjaci predviđaju da će automobili budućnosti prvenstveno biti potpuno automatizirani, a „ručna" će vožnja biti tek opcija za one avanturističkog duha. Premrežen brojnim senzorima i sa snažnim procesorima, vaš će automobil za vas odabirati rutu na kojoj je trenutno najmanja gužva, puštati vam glazbu prilagođenu vašem ukusu te vam za to vrijeme skuhati vrhunsku kavu. To uopće ne zvući tako loše, zar ne?

19.09.2011. 13:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh