« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
DOSADAŠNJA ISTRAGA:

Tehnički kvar nije srušio MIG-ove

Izvješće, koje ne predstavlja konačan nalaz Povjerenstva, navodi da nema elemenata koji upućuju na tehnički kvar MIG-ova

Ostaci vojnih zrakoplova
Ostaci vojnih zrakoplova (Mario Pusic / Cropix)
Više o

MUP

,

pad zrakoplova

,

mig 21

,

Slunj

Povjerenstvo za istraživanje zrakoplovne nesreće vojnih zrakoplova MIG-21 dostavilo je danas, sukladno Pravilniku o istragama nesreća vojnih zrakoplova, drugo pisano izvješće ministru obrane Branku Vukeliću koje nije konačno, već navodi informacije o dosad prikupljenim podacima, a Povjerenstvo nastavlja s radom i dalje, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

U izvješću, koje ne predstavlja konačan nalaz Povjerenstva, navodi se kako prema trenutno dostupnim informacijama, dosad nije pronađen niti jedan element koji bi ukazivao na tehnički kvar na zrakoplovima koji su imali nesreću 23. rujna 2010. Pritom se ističe kako Povjerenstvo još uvijek nema sve dijelove zrakoplova, stoga se na terenu i dalje selektivno traga za kabinom jednog od zrakoplova i još nekim dijelovima koji bi možda mogli ubrzati tijek istrage. Ta potraga je otežana iz objektivnih razloga - riječ je o minski sumnjivom području, te zahtjevnoj konfiguraciji terena s izrazitom vegetacijom, navodi se u priopćenju.

Ne prejudicirajući završni nalaz, Povjerenstvo također radi intenzivno i na provjeri svih procedura prilikom izvođenja vježbe, a posebna pažnja posvetila se i analiziranju slijeda događanja - od doleta na prostor za izvođenje vježbe do same nesreće, obzirom da prema trenutno dostupnim podacima postoje određena odstupanja od planiranih procedura. I iz tih razloga Povjerenstvo također radi i na utvrđivanju svih ostalih elemenata koji su prethodili samom izvođenju vježbe ili su mogli na bilo koji način utjecati na vježbu, ističe se u priopćenju.

Pojašnjava se da, osim samostalnog i neovisnog rada Povjerenstva, to (drugo pisano) izvješće se koristi i koristit će se pri izradi završnog izvješća, prikupljenim mišljenjima i vještačenjima stručnjaka za pojedina područja. Tako je Povjerenstvo zatražilo i dodatno vještačenje očitanja Registratora parametara leta za oba zrakoplova od strane Zrakoplovno - tehničkog centra d.d.. Također je zatraženo i stručno mišljenje, ali i tumačenje očitane radarske slike koja je dobivena od Operativnog središta HRZ i PZO-a i Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) uoči i u trenutku nesreće od strane samostalne Bojne zračnog motrenja i navođenja (ZMIN) HRZ i PZO-a. Povjerenstvo je pojedine dijelove zrakoplova i naoružanja dostavilo na laboratorijsko vještačenje Centru za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja 'Ivan Vučetić', navodi se u priopćenju.

Povjerenstvo nastavlja s radom, proučavajući svu raspoloživu dokumentaciju te prikupljajući sva potrebna stručna mišljenja i nalaze vještačenja, koje će uzeti u obzir prilikom izrade završnog izvješća, stoji u priopćenju MORH-a.(hina/metro-portal)

25.10.2010. 17:36:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    25.10.2010. 20:17
    čudno, moža su se utrkivali...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh