« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ZGROŽENI

Vijeće Filozofskog fakulteta s indignacijom odbilo nove zakone o visokom obrazovanju

Vijeće tvrdi da su zakoni protivni interesima akademske zajednice i zahtjeva utvrđivanje etičke odgovornosti radne skupine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Filozofski fakultet

,

Damir Boras

,

Vijeće Filozofskog fakulteta

,

pristupni ugovor s EU

,

ostavka vlade

Fakultetsko vijeće zagrebačkoga Filozofskog fakulteta na današnjoj otvorenoj i izvanrednoj sjednici zaključilo je, nakon uvida i rasprave o nacrtima prijedloga zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, da nacrte prijedloga svih triju zakona treba u cijelosti, trajno i s indignacijom odbiti.

Otvorena sjednica počela je minutom šutnje u spomen na uglednoga profesora toga fakulteta akademika Aleksandra Flakera koji je jutros preminuo u Zagrebu.

Navedeni zaključak donesen je jednoglasno nakon višesatne rasprave, jer vijeće smatra da prijedlozi spomenutih zakona u bitnome krše sva temeljna načela sveučilišne, znanstveno-istraživačke i umjetničke autonomije.

Vijeće je tako zaključilo da prijedlog sastava Vijeća za visoko obrazovanje i znanost znači potpuni nadzor izvršne i zakonodavne vlasti nad područjima visokoga obrazovanja i znanosti te da prijedlog da četiri člana Sveučilišnoga vijeća imenuje vlada, od kojih jedan mora biti predsjednik vijeća, te da se sve odluke donose dvotrećinskom većinom, omogućuje predstavnicima izvršne vlasti potpuni nadzor nad odlukama Sveučilišnoga vijeća.

Predloženi piramidalni ustroj radnih mjesta na znanstvenim ustanovama i visokim učilištima, zaključeno je, predstavlja odredbu kojom se najobrazovanija skupina znanstvenika i nastavnika gubitkom perspektive tjera iz sustava i iz zemlje.

Članovi Vijeća, njih 50 nazočnih na otvorenoj sjednici, bili su jednodušni u svim zaključcima osim u jednome koji se ticao članova akademske zajednice koji su sudjelovali u izradbi nacrta prijedloga spomenutih zakona gdje je većina članova vijeća, među kojima i profesor Ante Čović te studenti, bila da se njihovo djelovanje etički propita, dok dio profesora s Odsjeka za anglistiku, među kojima Boro Knežević i Gordana Antunović, smatra da bi to bilo prozivanje članova akademske zajednice zbog njihova mišljenja.

Nakon duge rasprave prihvaćen je prijedlog dekana Damira Boras koji glasi: "Vijeće osuđuje oktroiranje predstavnika akademske zajednice u radnu skupinu koja je izradila nacrte prijedloga zakona protivne interesima akademske zajednice te smatra da ima mjesta za utvrđivanje etičke odgovornosti zbog netransparentna rada radne skupine".

Taj zaključak podržalo je 39 članova Vijeća, sedam ih je bilo suzdržanih, a četiri protiv.

Vijeće smatra da umjesto paketa predloženih zakona treba donijeti paket nužnih mjera kojima bi se promijenio način državnoga upravljanja područjem znanosti i visokog obrazovanja te da se treba utvrditi odgovornost ministarstva za stanje u hrvatskoj znanosti te da vlada i Sabor trebaju donijeti programske dokumente kojima će rehabilitrati društvenu ulogu i političku važnost znanosti i visokog školstva.

Dekan će zaključke predstaviti i na poslijepodnevnoj javnoj raspravi o trima zakonskim prijedlozima na Medicinskom fakultetu. (hina/metro-portal)

25.10.2010. 16:04:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh