« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ŠTO S JABUKAMA?

Tarte Tatin - fantastična pita od jabuka

Počela je sezona jabuka pa preporučujemo ovaj izuzetno fini kolač koji ima zanimljivu povijest

Fotografija vijesti
Više o

jabuke

,

tarte tatin

,

recepti s jabukama

,

pita od jabuka

Za ovaj se recept treba malo potruditi, ali trud će vam se svakako isplatiti. Također, zanimljivo je pročitati kako je pita nastala. Kao kod mnogih fantastičnih otkrića, nešto je pošlo po krivu...

Predaja kaže da je Tarte Tatin nastala u hotelu Lamotte-Beuvronu u Francuskoj godine 1889. Taj hotel su vodile dvije sestre - Stéphanie i Caroline Tatin. Postoje različite priče koje se tiču samog nastanke pite, ali najpoznatija je ona koja kaže da je Stéphanie, koja je inače vodila kuhinju, jednog dana htjela napraviti tradicionalnu francusku pitu od jabuka, ali  je ostavila jabuke da se predugo krčkaju u maslu i šećeru. Kad je osjetila intenzivan miris, pokušala je spasiti što se spasiti da pa je tijesto jednostavno stavila na vrh jabuka i sve skupa gurnula u pećnicu.

Druga verzija priče kaže da su jabuke "slučajno" upale u karamel i da joj je ideja tijesta po vrhu "slučajno" pala na pamet, ali to baš ne drži vodu jer je ovo jednostavno predobro da bi bilo plod slučajnosti.

pariski_restoran_maxim.jpg
Pariški restoran Maxim u kojem je pita još uvijek na meniju

U svakom slučaju, gostima hotela se pita toliko svidjela da je ubrzo postala njegovim zaštitnim znakom  i to se pročulo  do Pariza gdje se ubrzo počela posluživati pod nazivom "pita sestara Tatin" u slavnom restoranu Maxim's na Place de la Concorde gdje i danas stoji na meniju.

S vremenom se ova pita počela pripremati u različitim verzijama pa se tako pravi Tarte Tatin od krušaka, bresaka, ananasa pa čak i rajčica ili luka.

 

 

Nadjev:  
15 dkg masla  
15 dkg šećera u prahu (može i obični šećer)
1 kg (otprilike) jabuka,  šećer-vanilija 
malo cimeta    

Tijesto:
34 dkg brašna
6.5 dkg šećera
13.5 dkg masla
2 žumanjka
malo soli
malo vode

POSTUPAK:

1) Umijesiti tijesto, formirati ga u kuglu i pustiti  da malo odleži u hladnjaku
2) U lim staviti maslo, šećer u prahu, vanil šećer i staviti u pećnicu da se malo zgusne i karamelizira (na 180C). Nakon  20-30 min treba promiješati svako malo, tako da šećer koji počne hvatati boju gurnete prema sredini
3) Dok je maslo sa šećerom u pećnici, oguliti i narezati jabuke na četvrtine, izvaditi im tvrdu sredinu
4) U lim dodati oguljene i narezane jabuke i položiti ih tako da okrugla strana bude prema dolje
5) Malo posuti cimetom ako ga volite
6) Vratiti u pećnicu na 15-20 min
7) Nakon toga tijesto izvaditi iz hladnjaka, razvaljati ga na cca ½ cm debljine i položiti  na vrh preko jabuka pa sve skupa vratiti u pećnicu (tijesto slobodno možete malo sa strane zavući u lim bez obzira na tekućinu - sve će se to ispeći)
8) Pustiti da se peče dok jabuke ne dobiju narančastu boju i dok tijesto dobro ne potamni, cca 45min na 180C
9) Kad je gotovo, dok je još toplo, položiti veliki tanjur na vrh i okrenuti
10) Može se posluživati uz šlag i/ili mascarpone.

Preporučuje se da se ova pita poslužuje topla, ali je sjajna i kad se ohladi.
Ova količina je dovoljna za lim 25 x 30 cm 

I na kraju uživajte u karameliziranim jabukama s finim prhkim tijestom...

Recept i priča preuzeti sa stranica OŠ J. J. Strossmayera

04.09.2011. 08:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh