« Život
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
LUDI SVIJET

Talijanski sud oduzeo dijete roditeljima jer su prestari

Kontroverznu je odluku sud donio obrazlažući da će dijete rano ostati siroče te daje ono plod nastrane primjene genetičke tehnologije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

genetika

,

umjetna oplodnja

,

stari roditelji

Odluku koja će zasigurno izazvati buru polemika donio je sud za maloljetnike u Torinu. Naime, odlučio je oduzeti jednoipogodišnju djevojčicu i dati je na posvojenje jer su njezini roditelji "prestari", izvijestili su u petak talijanski mediji prenjela je Hina.

Djevojčica je rođena 26. svibnja 2010. u Torinu u postupku medicinski potpomognute oplodnje u obitelji 70-godišnjeg oca i 57-godišnje majke.

"Nikad si nisu postavili pitanje što će biti s njihovom kćeri koja će vrlo mlada postati siroče, a prije toga će morati skrbiti se za svoje ostarjele roditelje", objavio je sud.

To "dijete je plod nastrane primjene golemih mogućnosti koju omogućuje genetički napredak", ocijenio je sud i osudio "narcisoidnu roditeljsku potrebu za djetetom".

Odvjetnici njezinih roditelja, Gaberielle i Luigija De Ambrosis, najavili su žalbu.

Dijete je plod nastrane primjene golemih mogućnosti koju omogućuje genetički napredak, zaključi je sudac

Sudska odluka potaknula je raspravu u Italiji gdje je dnevnik La Stampa donio svjedočenja prvih Talijanki koje su dobile dijete postupkom medicinski potpomognute oplodnje nakon menopauze.

De Ambrosis su se vjenčali 1990., kada je Gabriella imala 36 godina. Nije uspjela zanijeti ni nakon deset pokušaja medicinski potpomognute oplodnje. Par je dva puta podnio zahtjev za posvojenje i oba puta bio odbijen, a zatim se odlučio na oplodnju uz pomoć donatora u inozemstvu.

Kad je dijete imalo mjesec dana, smješteno je u udomiteljsku obitelj pošto su susjedi prijavili oca da je "djevojčicu ostavio u automobilu 40-45 minuta". Zbog toga je protiv njih bio vođen proces zbog "zanemarivanja djeteta".

Poznata talijanska rockerica Gianna Nannini rodila je lani djevojčicu u dobi od 54 godine i u Italiji pokrenula raspravu o "majkama-bakama".

Najstarija majka na svijetu je Španjolka Carmela Busada koja je rodila blizance 2006. kao 67-godišnjakinja, također potpomognutom oplodnjom. Nekoliko mjeseci nakon porođaja medijima je priznala da je liječnicima slagala koliko ima godina.

16.09.2011. 14:25:32
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    124
    16.09.2011. 14:54
    Ajde majka od 57 god ali otac od 70...pa on može sutra umrijeti prirodnom smrću... Ako je ljudima dosadno pod stare dane onda si trebaju kupiti psića. Proces posvajanja treba reformirati jer nije u redu da ljudi 10 godina pokušavaju posvojiti dijete.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh