« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
slučaj berlusconi

Održana oštra rasprava o slobodi talijanskih medija

Zastupnici Europskog parlamenta smatraju da je ugrožen pluralizam medija u Italiji

(Getty Images)
Više o

Silvio Berlusconi

,

sloboda medija

,

pluralizam medija

,

sloboda medija u Italiji

,

Berlusconi mediji

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su u Bruxellesu o slobodi medija u Italiji, u kojoj su ljevica i liberali zatražili da se pitanje pluralizma medija riješi zakonom na europskoj razini, dok je desnica upozoravala da se EU ne smije zlorabiti za rješavanje nacionalnih pitanja.

Zastupnici Europske pučke stranke (EPP), europskih konzervativaca i reformista (ECR) te zastupnici političke skupine Europa slobode i demokracije (EFD) isticali su da je riječ o nedopustivom miješanju europskih institucija u unutarnje stvari jedne države članice.

Talijanski zastupnici bliski premijeru Silviju Berlsuconiju pokušali su otkazati raspravu na tu temu, ali bez uspjeha.

"Ova je rasprava apsurdna farsa. Koristite se lažima kako bi političkog suparnika prikazali opasnim", rekao je Mario Mauro iz EPP-a, koji vrlo blizak s premijerom Berlusconijem.

"Riječ je politikantskom manevru protiv političkog protivnika", rekao je šef zastupničke skupine EPP-a Joseph Daul.

Daul je rekao da se Europski parlament ne smije koristiti kao forum za rasprave o nacionalnim pitanjima te naglasio da je Italija demokratska zemlja u kojoj se poštuje vladavina prava.

Liberalni zastupnik iz Belgije Guy Verhofstadt rekao je da se problem ne smije potiskivati.

"Tri zemlje Europske unije Italija, Rumunjska i Bugarska nalaze se na popisu zemalja u kojima je tisak djelomično slobodan, a među tim trima zemljama, jedna je utemeljiteljica EU-a. Stoga smo vrlo zabrinuti", rekao je Verhofstadt.

Više je zastupnika spominjalo da je pluralizam medija ugrožen i u drugim zemljama, poput Češke i Poljske.

Socijalisti upozoravaju na "anomaliju" u Italiji, gdje je predsjednik Vlade ujedno i najveći poduzetnik u medijima.

"To je sukob interesa koji predstavlja problem", rekao je šef socijalista u Europskom parlamentu Martin Schulz.

Vrlo oštra je bila zastupnica zelenih iz Nizozemske Judith Sargentini, koja je pokušaje da se ta tema makne s dnevnog reda ocijenila sramotnim. Ona je rekla da talijanski novinari zbog pritisaka pribjegavaju auto-cenzuri, ističući da zemlje članica također moraju ispunjavati kopenhaške kriterije kao i kandidatske zemlje.

"Kako ćemo od novih zemalja i zemalja kandidata tražiti pluralizam medija, kad smo mi sami nesposobni reći talijanskoj vladi da je pogrešno vršiti pritisak na novinare i da je loše kada jedna osoba vodi javne i komercijalne televizije", rekla je Sargentini.

Kritičarima stanja u Italiji oštro je odgovorio Mario Borghezio, zastupnik izabran na listi Sjevernog saveza, Berlusconijeva koalicijskog partnera.

"Idite u Teheran, idite na Kubu, u Kinu. Tamo je sloboda tiska doista ugrožena, sramite se kukavice", rekao je Borghezio.

Povjerenica Europske komisije zadužena za medije Viviane Reding rekla je da EU ima ograničene nadležnosti u tiskanim medijima te pozvala zastupnike da se ta pitanja ne rješavaju kroz europske institucije nego na nacionalnoj razini

Zastupnici Europskog parlamenta glasovat će 19. listopada o prijedlogu rezolucije u kojoj se traži europski zakon za zaštitu pluralizma medija i sprečavanje sukoba interesa. (hina/metro-portal)

08.10.2009. 15:10:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh