« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
REGIONALNI IZBORI

Talijanska desnica unatoč lošem odazivu birača nadjačala ljevicu

Berlusconijeva desnica zadržala je Lombardiju i Veneto te ljevici uzela Kampaniju i Kalabriju dok je u Pijemontu i Laziju stanje još neizvjesno

(Getty Images)
Više o

Silvio Berlusconi

,

Italija

,

Sjeverna liga

,

regionalni izbori

Djelomične regionalne izbore u Italiji koji su se završili u ponedjeljak u 15:00 sati po srednjoeuropskom vremenu, obilježio je pad odaziva birača, premda se čini da bi desnica Silvija Berlusconija mogla pobijediti i uzeti ljevici barem dvije regije.

Odaziv je u ponedjeljak nakon zatvaranja birališta bio 65 posto, što je najslabiji odaziv u zadnjih petnaest godina na ovim izborima, rekao je ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni.

Izlazak na birališta, utvrđen za 9 od 13 regija, pao je za 7 bodova prema regionalnim izborima održanim 2005., kazao je Maroni. "Moramo učiniti sve kako bi na idućim izborima odaziv porastao", rekao je čelnik Sjeverne lige, populističke stranke koja je glavni saveznik Berlusconijeve vlade.

Po prvim, još netočnim, procjenama, desnica je zadržala dvije sjeverne regije, Lombardiju i Veneto (nadmoćnu pobjedu odnio je kandidat Sjeverne lige Luca Zaia) i uzela je ljevici dvije južne regije, Kampaniju i Kalabriju. Stanje je neizvjesno u Pijemontu i Laziju.

Ljevica je uspjela zadržati sedam ostalih regija, među kojima svoje "crvene" utvrde Toskanu i Emiliju-Romagnu, po tim procjenama.

Kako ističe Maroni, najslabiji odaziv zabilježen je u Laziju, regiji u kojoj je prijestolnica Rim, s padom oko 10 bodova, što je ministar djelomice protumačio isključenjem dodatne liste koja je trebala poduprijeti listu desne kandidatkinje Renate Polverini.

U toj regiji, dvije kandidatkinje, bivša europska povjerenica Emma Bonino iz redova ljevice i sindikalistkinja iz desnice Renata Polverni izjednačene su i imaju 49,8 posto, po zadnjim procjenama.

Druga velika nepoznanica je Pijemont, gdje se kandidat Sjevene lige Roberto Cota utrkuje s predsjednicom ljevice na odlasku Mercedes Bresso.

Desnica trenutačno vlada u dvjema od trinaest regija u kojima se održavaju izbori. Prije samo tri mjeseca ploveći na valu Berlusconijeve popularnosti, računala je da će uzeti ljevici četiri, pa i pet regija. (hina/metro-portal)

29.03.2010. 22:21:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh