« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ADMIRAL MULLEN:

Talibanski vođe skrivaju se u Pakistanu

Američka vojska započela je dogovore s Pakistanom kako bi ostvarili što bolju suradnju uoči dolaska pojačanja u Afganistan

(Getty Images)
Više o

Afganistan

,

Pakistan

,

talibani

,

Michael Mullen

Načelnik američkog združenog vojnog stožera, admiral Michael Mullen rekao je u srijedu da se ekstremistički i talibanski vođe skrivaju u Pakistanu.

"Znamo da i dalje planiraju pobiti velik broj Amerikanaca, kao što su već učinili", rekao je Mullen odabranoj skupini novinara u pakistanskoj prijestolnici Islamabadu, gdje će se tijekom dvodnevna posjeta sastati s političkim i vojnim dužnosnicima.

Američke vlasti često su isticale da je Osama bin Laden u Pakistanu, otkako je najtraženiji svjetski bjegunac u prosincu 2001. umakao američkim snagama u planinama Tora Bora, na afganistansko-pakistanskoj granici.

Isto tako, Amerikanci tvrde da većina talibanskih čelnika, uključujući i Mulu Omara, zapovijedaju afganistanskom pobunom iz Pakistana.

Američki ministar obrane Robert Gates prošlog tjedna rekao je da njegova zemlja već godinama nema pouzdanih obavještajnih podataka o Bin Ladenu.

No Mullen je istaknuo da su "resursi" talibana u Pakistanu, kao i "njihovo vodstvo".

Mullen je nakon kratkog posjeta Afganistanu stigao u posjet Pakistanu u okviru američkih napora da pakistanske političke i vojne vođe upozna s novom američkom politikom u Afganistanu, na temelju koje Amerika ondje šalje još 30.000 vojnika kako bi obuzdala sve drskije talibane.(hina/metro-portal)

16.12.2009. 20:35:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh