« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
tako rano

Obama uputio osobno pismo Kim Jong Ilu

Obamina administracija inzistira na vraćanju Sjeverne Koreje u pregovore o nuklearnom razoružanju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Kim Jong-Il

,

Stephen Bosworth

Američki predsjednik Barack Obama uputio je osobno pismo sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Ilu, koje mu je uručio posebni izaslanik SAD-a za Sjevernu Koreju tijekom prošlotjednog posjeta, izvješćuje u srijedu The Washington Post.

Postojanje pisma se strogo tajilo, a administracija je uvjerila svoje partnere iz šestostranih pregovora o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje da o njemu neće javno raspravljati.

Dužnosnici State Departmenta i Bijele kuće potvrdili su ovoga tjedna da je izaslanik Stephen Bosworth predao Kimu pismo Obame, ali su odbili opisati njegov sadržaj.

"Mi ne komentiramo privatnu diplomatsku prepisku", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Mike Hammer.

Bosworth je izbjegao ispitivanja novinara o pismu, prošloga tjedna u Seulu po povratku iz Pjongjanga.

Na pitanje je li donio pismo kazao je: "Što se tiče poruke Sjevernokorejancima od predsjednika Obame, ustvari sam ja ta poruka", rekao je Bosworth a novinari su izvijestili da je zanijekeo nošenje pisma.

The Washington Post ističe kako je neobično da američki predsjednik piše sjevernokorejskom diktatoru tako rano u mandatu. Naime, Obamini prethodnici Bill Clinton i George W. Bush također su poslali pisma Kimu, ali tek nakon širokih diplomatskih napora da se obuzdaju nuklearne ambicije Pjongjanga.

Oko Busheve namjere da piše Kimu, kojeg je svrstavao u "osovinu zla", izbila je i žustra rasprava oko toga treba li rabiti izraze počasti puput "Vaša Ekscelencijo", navodi Post.

Obamina administracija inzistira na vraćanju Sjeverne Koreje na šestostrane pregovore o nukleranom razoružanju, prije ukidanja američkih sankcija, a propagandno tijelo režima u Pjongjangu, agencija KCNA pozitivno je izvijestila o posjetu Boswortha, što možda odražava i učinak Obaminog osobnog pisma, ocjenio je Post.

16.12.2009. 21:37:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh