« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
EH, DA ...

Tajne o dijetama koje trebate znati

Neke činjenice o dijetama su manje poznate, neke se skrivaju, a neke su jednostavno postale mit koji se ne provjerava, pa evo prave istine

Što sprječava vagu da krene u pravom smjeru
Što sprječava vagu da krene u pravom smjeru (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

gubitak kilograma

,

najbolja dijeta

,

savjeti za mršavljenje

Dijete koje rade uvijek su tražena roba, no neki savjeti koji se već godinama provlače kroz njih nisu u potpunosti točni, a neke su stvari postale urbani mitovi kojih se ljudi drže bez provjeravanja, što im u konačnici odmaže pri gubljenju kilograma. 

Znači, ako želite izgubiti višak kilograma, zapamtite da dijetalni napitci zapravo debljaju, sabotirajući na taj način dijetu. Zaključak su donijeli znanstvenici sa Sveučilišta Texas nakon opsežnog istraživanja.

Više obroka u danu bolje je za vaš metabolizam, stoga uvijek podijelite planirani dnevni unos kalorija na barem pet obroka, što će vam pomoći na više načina - nikad nećete biti gladni, a metabolizam će biti stalno u pogonu i bolje će sagorijevati kalorije.

Još jedna važna stvar je shvatiti da dijeta zapravo ne znači odricanje od nečega, nego drugačiju raspodjelu hrane. Ne morate si uskraćivati omiljene zalogaje, jedino ih mora biti manje i trebate ih rasporediti na dulji vremenski period, tako da se ne osjećate zakinuti.

Jedan od mitova je i onaj o ugljikohidratima koji su prognani iz većine dijeta, a radi se o nepravdi. Naime, loše ugljikohidrate poput bijelog brašna svakako treba izbjegavati, no cjelovite žitarice će napraviti pravu stvar za vaš organizam - napunit će vas vlaknima koja će bolje regulirati razinu šećera u krvi i pomoći vam da dulje ostanete siti.

Ako ste stvarno ozbiljno prionuli na dijetu ne bi li se napokon izgubili suvišni kilogrami, zacijelo ste počeli vježbati. Zapamtite da vježbanje treba, da bi bilo učinkovito, pojačati rad vašeg srca na barem 60 posto ukupnog kapaciteta, jer tek će tada početi pravo izgaranje kalorija, a ne morate nužno vježbati u teretani ili fitnessu.

Važno je da svaki dan napravite neke vježbe koje će potaknuti metabolizam na bolji rad, a pritom zaboravite na vagu iz jednostavnog razloga - razočarat ćete se malim gubitkom težine. No, ako razmislite malo bolje, zapravo se radi o tome da se izgubljene kile zamjenjuju mišićima, pa vaga ne ide dolje brzo kako biste vi htjeli.

22.10.2013. 18:12:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh