« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
NAKON 60 GODINA

Tajanstveni obožavatelj prvi put nije došao na grob Edgara Allana Poea

Njegov izostanak samo je produbio tajnu obavijenu oko njegova identiteta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Edgar Allan Poe

Tajanstveni štovatelj Edgara Allana Poea, koji je svake godine na godišnjicu pjesnikova rođenja pod okriljem noći ostavljao bocu konjaka i ruže na njegovu grobu, prekinuo je svoju tradiciju nakon 60 godina.

Američki mediji nagađaju što je tome uzrok: je li možda tajanstveni posjetitelj i sam umro? Ili ga je snašla kakva teška nevolja? Hoće li se pojaviti još koji put?

"Potpuno sam zbunjen. Nemam pojma što se dogodilo", rekao je Jeff Jerome, kustos kuće i muzeja Edgara Allana Poea u Baltimoreu.

Njegov izostanak samo je produbio tajnu obavijenu oko njegova identiteta, piše agencija AP. Tradicija ostavljanja boce konjaka i ruža počela je 19. siječnja 1949. i trajala je bez prekida 60 godina. Odnosno, možda je počela i prije, ali s tim datumom postoji prvi zapis o običaju u baltimorskom Evening Sunu.

S vremenom je noćni dolazak na groblje i promatranje tajanstvene figure postalo svojevrsno hodočašće za poštovatelje Edgara Allana Poea. Znalo ih se okupiti oko 300 iz cijele Amerike. "Razočarana sam do te mjere da sam na rubu suza. Došla sam iz Chicaga da ga vidim. Stvarno sam tužna i nadam se da je dobro", rekla je 29-godišnja Cynthia Pelayo za list USA Today.

Jerome i njegovi prijatelji su od 1978. svake godine bili u "zasjedi" na groblju u Westminster Hallu i promatrali kako figura odjevena u crno, sa šeširom široka oboda i bijelim šalom ostavlja konjak i ruže. Uvijek je dolazio između ponoći i pet ujutro.

Od 1993. godine posjetitelj je počeo ostavljati poruke, počevši s onom na kojoj je pisalo: "Baklja će biti predana". Poruka iz 1998. dala je naslutiti da je začetnik običaja umro i da će tradiciju nastaviti njegova dvojica sinova.

Jerome kaže da postoji mogućnost da se tajanstvenom štovatelju nije dogodilo ništa strašno nego možda smatra da je 2009., kada je obilježena 200. godišnjica Poeova rođenja bila prikladna za prestanak tradicije.

U svakom slučaju, on i njegovi prijatelji nastavit će "bdijenje" još koju godinu u nadi da će se posjetitelj vratiti. (hina/metro-portal)

20.01.2010. 10:52:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh