« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Tadić će raspisati izbore kad dobije prijedlog vlade

Premijer Koštunica optužuje Tadića za nedosljednosti u politici o Kosovu

Dok se Srbija sprema za izbore, kosovski premijer Thaçi otkrio je ploču s imenom Republike Kosovo na granici sa Srbijom
Dok se Srbija sprema za izbore, kosovski premijer Thaçi otkrio je ploču s imenom Republike Kosovo na granici sa Srbijom (AFP)
Više o

Vojislav Koštunica

,

Boris Tadić

,

Kosovo

,

vlada srbije

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će, kad dobije prijedlog vlade, raspisati izvanredne parlamentarne izbore, ali je odbio navode da je državna politika razjedinjena oko pitanja Kosova.

U izjavi dostavljenoj medijima u subotu kasno navečer, srbijanski predsjednik je naveo da uvažava stav premijera Srbije Vojislava Koštunice da više nije u mogućnosti voditi vladu, ali da se ne slaže s njegovom ocjenom kako vlada nema jedinstvenu državnu politiku o tome da je Kosovo u sastavu Srbije.

Reakcije iz Prištine- Otkrivajući ploču s natpisom ‘Dobrodošli u Republiku Kosovo’ na graničnom prijelazu Merdare, kosovski premijer Thaçi uputio je jasnu poruku Beogradu.
- Dnevni list Koha Ditore posebno ističe Koštuničinu ocjenu da srbijanska ‘vlada više nema jedinstvenu politiku o Kosovu kao dijelu Srbije’.
‘Naravno da je Kosovo i Metohija sastavni dio naše zemlje i ustavna je obaveza parlamenta, vlade i predsjednika Republike da brane teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Smatram da se radi o tome da vlada nema jedinstven stav oko europske i ekonomske perspektive Srbije i njezinih građana’, ističe se u Tadićevoj izjavi. Dodao je kako očekuje da ministri do novih izbora 11. svibnja rade svoj posao na dobrobit svih građana Srbije i da daju doprinos poboljšanju gospodarske situacije u zemlji. ‘Građani Srbije zaslužuju bolji život i ekonomsku perspektivu koja je jedino moguća u Europskoj uniji, a uvjeren sam također da ćemo naše Kosovo od neovisnosti najbolje braniti upravo članstvom u toj organizaciji’, istaknuo je Tadić.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je u subotu da srbijanska vlada više ne funkcionira zbog nejedinstva u odnosu na pitanje Kosova u sastavu Srbije, te da će nakon izvanredne sjednice, najavljene za danas, uputiti obrazloženi prijedlog predsjedniku  Borisu Tadiću da raspusti Skupštinu Srbije i raspiše izvanredne parlamentarne izbore za 11. svibnja.

Gotovo je izvjesno da će se parlamentarni izbori održati 11. svibnja, za kada su već ranije raspisani lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji. (HINA)

10.03.2008. 01:22:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh