Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2008. 01:22:17

Tadić će raspisati izbore kad dobije prijedlog vlade

Premijer Koštunica optužuje Tadića za nedosljednosti u politici o Kosovu

Dok se Srbija sprema za izbore, kosovski premijer Thaçi otkrio je ploču s imenom Republike Kosovo na granici sa Srbijom
Dok se Srbija sprema za izbore, kosovski premijer Thaçi otkrio je ploču s imenom Republike Kosovo na granici sa Srbijom (AFP)

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će, kad dobije prijedlog vlade, raspisati izvanredne parlamentarne izbore, ali je odbio navode da je državna politika razjedinjena oko pitanja Kosova.

U izjavi dostavljenoj medijima u subotu kasno navečer, srbijanski predsjednik je naveo da uvažava stav premijera Srbije Vojislava Koštunice da više nije u mogućnosti voditi vladu, ali da se ne slaže s njegovom ocjenom kako vlada nema jedinstvenu državnu politiku o tome da je Kosovo u sastavu Srbije.

Reakcije iz Prištine- Otkrivajući ploču s natpisom ‘Dobrodošli u Republiku Kosovo’ na graničnom prijelazu Merdare, kosovski premijer Thaçi uputio je jasnu poruku Beogradu.
- Dnevni list Koha Ditore posebno ističe Koštuničinu ocjenu da srbijanska ‘vlada više nema jedinstvenu politiku o Kosovu kao dijelu Srbije’.
‘Naravno da je Kosovo i Metohija sastavni dio naše zemlje i ustavna je obaveza parlamenta, vlade i predsjednika Republike da brane teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Smatram da se radi o tome da vlada nema jedinstven stav oko europske i ekonomske perspektive Srbije i njezinih građana’, ističe se u Tadićevoj izjavi. Dodao je kako očekuje da ministri do novih izbora 11. svibnja rade svoj posao na dobrobit svih građana Srbije i da daju doprinos poboljšanju gospodarske situacije u zemlji. ‘Građani Srbije zaslužuju bolji život i ekonomsku perspektivu koja je jedino moguća u Europskoj uniji, a uvjeren sam također da ćemo naše Kosovo od neovisnosti najbolje braniti upravo članstvom u toj organizaciji’, istaknuo je Tadić.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je u subotu da srbijanska vlada više ne funkcionira zbog nejedinstva u odnosu na pitanje Kosova u sastavu Srbije, te da će nakon izvanredne sjednice, najavljene za danas, uputiti obrazloženi prijedlog predsjedniku  Borisu Tadiću da raspusti Skupštinu Srbije i raspiše izvanredne parlamentarne izbore za 11. svibnja.

Gotovo je izvjesno da će se parlamentarni izbori održati 11. svibnja, za kada su već ranije raspisani lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji. (HINA)

10.03.2008. 01:22:17
http://metro-portal.hr/tadic-ce-raspisati-izbore-kad-dobije-prijedlog-vlade/4137/