« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina
ISTRAŽIVANJE

Svježa riba snižava rizik od raka debelog crijeva

Istraživanje je pokazalo da je redovito konzumiranje ribe povezano s prosječno 12 posto nižim rizikom od pojave ili umiranja od raka debelog crijeva i rektuma

Fotografija vijesti
Više o

rak debelog crijeva

,

riba

Istraživanje objavljeno u American Journal of Medicine pokazalo je kako ljudi koji konzumiraju puno svježe ribe imaju znatno nižu pojavnost raka debelog crijeva od onih koji je uopće ne konzumiraju, prenosi Hina.

Skupina kineskih znanstvenika proučila je rezultate 41 istraživanja provedenog na području SAD-a, Norveške, Japana, Finske i drugih zemalja između 1990. i 2011. godine koja su mjerila potrošnju ribe i pojavu raka.

"Naši zaključci nakon ovog meta istraživanja sugeriraju da je konzumiranje ribe u obrnuto proporcionalnom odnosu s rakom debelog crijeva i rektuma", napisao je tim predvođen Jieom Liangom iz bolnice za bolesti probavnog sustava u Sianu.

Istraživanje je pokazalo da je redovito konzumiranje ribe povezano s prosječno 12 posto nižim rizikom od pojave ili umiranja od raka debelog crijeva i rektuma. Znanstvenici su utvrdili da su osobe koje su jele najviše ribe imale 21 posto niži rizik od pojave raka rektuma u odnosu na skupinu koja je jela najmanje ribe.

Stručnjaci upozoravaju i da temepratura na kojoj se priprema riba ima utjecaja na rizik pojave raka pa upozoravaju da postoje dokazi da hrana s roštilja koja se peče na visokoj temperaturi može čak i povećati rizik od pojave karcinoma.

11.05.2012. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh