« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
UKLJUČITE SE

Svjetski dan zdravlja: 1000 gradova - 1000 života

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je gradove da jedan dan tijekom tjedna 7.-11. travnja 2010. organiziraju različite aktivnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

Svjetski dan zdravlja

,

Svjetska zdravstvena organizacija

,

WHO

Svjetski dan zdravlja ove godine obilježava se pod motom "1000 gradova 1000 života" a posvećen je temi "urbanizacija i zdravlje" ukazujući na utjecaj koji urbanizacija ima na globalno zdravlje i zdravlje svakog pojedinca, priopćeno je danas iz Ministarstva zdravstva a u povodu sutrašnjeg Svjetskog dana zdravlja.

Faktori koji su izvan zdravstvenog područja tzv. socijalne odrednice zdravlja, kao npr. urbanizacija, imaju utjecaj na mnoge zdravstvene izazove povezane s vodom, okolišem, nasiljem i ozljedama, nezaraznim bolestima i faktorima rizika za nastanak kroničnih bolesti kao što su uporaba duhana, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost, zlouporaba alkohola ali je povezana i s rizicima uz epidemije bolesti.

U 2007. godini statistički je evidentirano da je u svjetskim razmjerima populacija osoba koje žive u gradovima prvi puta u povijesti premašila 50%, a postotak i dalje raste. Do 2030. godine 6 od 10 osoba živjeti će u gradu, a taj broj narasti će na 7 od 10 do 2050. godine.

Urbanizacija je očito nepovratan proces i trend koji je dio svijeta u kojem danas živimo a Svjetski dan zdravlja 2010. osmišljen je da usmjeri pažnju na teme urbanizacije i zdravlja, navodi se. Želi se podići svijest o zdravstvenim izazovima povezanim s urbanizacijom i potrebu za stavljanjem teme zdravlja u središte urbanog planiranja i aktivnosti različitih sektora, istiću u Ministarstvu zdravstva.

Urbano planiranje može promovirati zdravije životne navike i ponašanja investirajući u promet, osmišljavanje i dizajniranje prostora koji promoviraju i potiču fizičku aktivnost. Želi se ojačati spremnost lokalnih vlasti gradova da stvaraju uvjete kontinuiranog podizanja kvalitete života svojih građana uz usmjerenost na održivi razvoj, naglašava se u priopćenju.

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je gradove da jedan dan tijekom tjedna 7.-11. travnja 2010. organiziraju različite aktivnosti za sve dobne skupine (zdravstveni pregledi, različite fizičke aktivnosti, hodanje, vježbanje, zdrava hrana itd.), a vrhunac je zamišljen kao zatvaranje jedne prometnice za promet i otvaranje za građane.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi pridružuje se tim nastojanjima Svjetske zdravstvene organizacije te poziva sve građane da se aktivno uključe u preporučene aktivnosti u svojim gradovima i na taj način doprinesu svojem i našem zdravlju, stoji u današnjem priopćenju u povodu Svjetskog dana zdravlja. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 14:02:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh