« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ŽENE PUŠAČI

Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja

Cilj ovogodišnjeg Dana nepušenja je upozoriti na brojne zdravstvene rizike kojima se izlažu žene pušači, kojih je u Hrvatskoj između 21 i 26 posto

Svjetski dan nepušenje žene
Svjetski dan nepušenje žene (Shutterstock)
Više o

pušenje

,

nivo mora

,

laureus nagrada

,

savjet

,

kuharski savjet

"Zaštitimo žene od duhanskog dima", slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja, koji se obilježava u ponedjeljak 31. svibnja, a cilj mu je upozoriti na brojne zdravstvene rizike kojima se izlažu žene pušači, kojih je u Hrvatskoj, ovisno o istraživanjima, između 21 i 26 posto, istaknuto je na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Tim povodom Povjerenstvo za borbu protiv pušenja izdalo je letak "Trudnoća i pušenje duhana" u kojemu se upozorava da pušenje u trudnoći i izloženost djeteta duhanskom dimu uzrokuje niz komplikacija, poput prijevremenog poroda, manje porođajne težine djeteta, usporenog rasta i razvoja djeteta te drugih rizika.

Pušenje cigareta povećava rizik od oboljenja od brojnih malignih bolesti, srčanih bolesti i moždanog udara, ali i akutne leukemije i dijabetesa, no kod žena može dovesti i do neplodnosti, komplikacija u trudnoći, ranije menopauze, te posebice raka jajnika, dojka i grlića maternice, kazala je dr. Vlasta Hrabak Žerjavić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodala je da je Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila kako je pušenje u Hrvatskoj na prvom mjesto kao čimbenik koji dovodi do onesposobljenosti ljudi. Inače, istraživanja su pokazala da u Hrvatskoj puši oko 34 posto muškaraca i, prema podacima dviju studija, 21 odnosno 26 posto žena.

Dr. Marija Džepina navela je podatak po kojemu je 13 posto neplodnosti uzrokovano pušenjem cigareta, kao i da žene pušači postaju neplodne četiri godine ranije. Pušenje često utječe na tijek i ishod trudnoće, a pa su pojedina istraživanja pokazala da je u određenom razdoblju u Rijeci pušilo 25, a u Varaždinu 35 posto trudnica, dodala je.

Podaci WHO-a pokazuju da u svijetu danas puši više od milijarde ljudi, među kojima je 20 posto ili 200 milijuna žena. Pritom se sve više smanjuje broj muškaraca pušača a povećava broj žena koje puše. Od posljedica pušenja godišnje umre pet milijuna ljudi, među kojima je 1,5 milijun žena, no veliki broj ljudi, njih oko 600 tisuća, umire i od pasivnog pušenja, a 64 posto čine žene. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 15:13:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh