« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
HITNA PROCEDURA

Vlada predlaže da kolektivni ugovori budu valjani do 6 mjeseci nakon isteka

Prema prijedlogu, više ne bi bilo automatskog produženja kolektivnog ugovora već bi se po isteku, a do sklapanja novoga postojeći mogao primjenjivati najduže šest mjeseci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Marko Murković/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Sabor

,

sindikati

,

Jadranka Kosor

,

Božidar Kalmeta

,

kolektivni ugovor

Vlada je s današnje sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se produžetak kolektivnog ugovora, nakon njegova isteka ograničava na šest mjeseci, a premijerka Jadranka Kosor ponovno je sindikalne čelnike pozvala na razgovor.

"Pozivam sindikate na razgovor, dijalog, dogovor", kazala je Kosor. Vjeruje da će se sljedećih dana predstavnici sindikata naći ponovno za stolom, a najbolje mjesto za to je, kaže, Gospodarsko socijalno vijeće (GSV). Predloženim izmjenama, koje bi stupile na snagu danom objave izmjena ZOR-a u Narodnim novinama, mijenjaju se članci 262. i 263. koji se odnose na produženu primjenu pravnih pravila kolektivnog ugovora nakon njegova isteka ili otkaza.

Prema prijedlogu, više ne bi bilo automatskog produženja primjene kolektivnog ugovora već bi se on nakon isteka, a do sklapanja novog ugovora, mogao primjenjivati najduže šest mjeseci. Izmjenama članka 263. ZOR-a omogućuje se otkazivanje svih kolektivnih ugovora, kako onih sklopljenih na određeno tako i onih sklopljenih na neodređeno vrijeme. Trajanje tog otkaznog roka odredile bi ugovorne stranke, a ako to ne dogovore otkazni rok trajao bi mjesec dana.

Izmjene se odnose i na stavak 3. članka 79. prema kojemu je dosada u slučaju da radničko vijeće ili sindikalni povjernik uskrati suglasnost za otkaz radniku kod kojeg postoji profesionalna nesposobnost za rad, kao i da se kada nema radničkog vijeća i sindikalnog povjernika, ta suglasnost može nadomjestiti sudskom ili arbitražnom odlukom. Po novome u zakonu ostaje da se samo u slučaju kada radničko vijeće ili sindikalni povjerenik uskrate suglasnost ona može nadomjestiti sudskom ili arbitražnom odlukom, dok je dio kada nema radničkog vijeća ili sindikalnog povjerenika brisan.

Prema prijedlogu, više ne bi bilo automatskog produženja primjene kolektivnog ugovora već bi se on nakon isteka, a do sklapanja novog ugovora, mogao primjenjivati najduže šest mjeseci.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Boždar Kalmeta negirao je stajalište sindikalnih čelnika da se izmjenama ZOR-a ukidaju kolektivni ugovori.

"To nije točno. Ne ukidaju se kolektivni ugovori nego se mijenja institut produžene primjene kolektivnog ugovora nakon njegova isteka", kazao je. Podsjetio je kako danas ima situacija da se primjenjuju kolektivni ugovori koji su istekli i prije deset godina. "Izmjenama se potiče na pregovaranje. Daje se mogućnost pregovaranja i sindikatima i poslodavcima da u roku 6 mjeseci dogovore što je najbolje i za radnike i tvrtke", rekao je Kalmeta.

"Ne ukidaju se kolektivni ugovori nego se mijenja institut produžene primjene kolektivnog ugovora nakon njegova isteka", kazao je Božidar Kalmeta.

Kazao je i kako su se čelnici sindikata u dva navrata pozivani na razgovor oko izmjena ZOR-a, 12. i 27. svibnja, ali se ni na jednom sindikalni čelnici nisu odazvali. Kalmeta smatra kako je to praksa koja je isključiva i koja nije dobra. Premijerka Kosor podsjetila je i kako je Vlada prije godinu i pol dana pozvala socijalne partnere na potpisivanje sporazuma o socijalnom partnerstvu u posebnim okolnostima, u krizi.

Sindikati se nisu odazvali iako smo ih opetovano pozivali, rekla je Kosor, podsjećajući da je prošle godine BDP pao za 5,8 posto i da uvjeti nisu isti kao kada se pregovaralo o kolektivnim ugovorima.

"Vlada će ispuniti sve svoje obveze do stupanja na snagu izmjena ZOR-a", poručila je Kosor. Ponovila je kako se izmjenama ne zadire u prava u kolektivnim ugovorima jer se ni jedno pravo zakonom ne ukida, kako u ZOR-u ne postoji institut stečenih prava, Potičemo da se o pravima iz kolektivnih ugovora pregovara, ponovila je Kosor. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 16:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh