« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
1. SRPNJA

Sabor donio zakon o smanjenju povlaštenih mirovina

Trebalo se glasati i o izmjenama Zakona o igralištima za golf, ali oporba je napustila sabornicu pa više nije bilo potrebnog kvoruma

sabor povlaštene mirovine
sabor povlaštene mirovine (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

Sabor

,

Zakon o golf-igralištima

,

povlaštene mirovine

Hrvatski sabor donio je danas zakon kojim su za deset posto smanjene mirovine ostvarene po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju ako su veće od 3.500 kuna. Zakon će na snagu stupiti 1. srpnja, pa će korisnici takvih mirovina prve smanjene mirovine dobiti u kolovozu. Smanjenje se neće odnositi na mirovine 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i rudara iz ugljenokopa Tupljak, kao ni na mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu.

Manje mirovine od sadašnjih dobit će oko 90 tisuća korisnika, a zakon će provesti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) bez donošenja dodatnih rješenja. Primjenom toga zakona vlada planira u ovogodišnjem državnom proračunu uštedjeti 250 milijuna kuna, u proračunu za 2011. godinu 610 milijuna, a 2012. 620 milijuna kuna.

Sabor je izmijenio i Zakon o javnim cestama kojim se ograničava pravo osoba s invaliditetom na oslobođenje plaćanja cestarine. Po novom će propisu plaćanja cestarine biti oslobođene samo osobe s tjelesnim oštećenjem i nesposobnošću 80 ili više postotaka, oni koji imaju 60 i više postotno oštećenje donjih ekstremiteta te hrvatski ratni vojni invalidi sa 100 posto tjelesnog oštećenja.

Izmijenjena i tri zakona iz zdravstvenog paketa

Izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti uređuju da će koncesije u primarnom zdravstvenom sustavu raspisivati županije za sva mjesta u mreži primarne zaštite, osim onih koje popunjavaju domovi zdravlja, a liječnici koji se iz koncesije požele vratiti u domove zdravlja postat će javni djelatnici i imat će prednost pri zapošljavanju u mreži.

Ukida se rješenje po kojem se domovi zdravlja osnivaju na 50 kilometara razmaka, a županije će morati popuniti sva mjesta u mreži, bez obzira na financijsku isplativost, odnosno na broj stanovnika ii osiguranika.

Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju utvrđeno je da bolovanje djelatnika koji ispunjavaju uvjete za mirovinu, umjesto HZZO-a, u cijelosti snosi poslodavac, a kroz izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju uvodi se prihodovni cenzus ispod kojega država plaća dopunsko osiguranje. Država će tako plaćati dopunsko osiguranje samo onima kojima je to najpotrebnije, odnosno socijalno najugroženijem sloju društva.

Odgođeno glasovanje o zakonu o golf igralištima

Sabor je donio Zakon o Hrvatskom Crvenom križu, a odgodio glasovanje o izmjenama Zakona o igralištima za golf. Naime, oporba je napustila sabornicu kada se pristupilo glasovanju o amandmanima na taj zakonski prijedlog, pa je nestalo kvoruma.

Sabor je prihvatio izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2009., Godišnje izvješće o korištenju predpristupnih fondova pomoći EU, izvješće o spremnosti obrambenog sustava, o izvršenju državnog proračuna za 2009., te o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Zastupnici su prihvatili i izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje je, sukladno dosadašnjoj praksi, odbilo zahtjeve za skidanje imuniteta HSS-ovki Marijani Petir i SDP-ovcu Slavku Liniću. Njih su za uvredu i klevetu tužili sisačko-moslovačka županica Marina Lovrić, odnosno ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Sabor je završio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja 9. lipnja, raspravom o prijedlogu za utvrđivanje nacrta promjena Ustava. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 14:42:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh