« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
ANKETA

Svijetu je draži Obama

U 14 zemalja 64% za Obamu, 14% za McCaina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Barack Obama

,

John McCain

,

američki izbori

Demokrat Barack Obama nadmoćno bi pobijedio svog republikanskog suparnika Johna McCaina da građani svijeta mogu glasovati na američkim predsjedničkim izborima, zaključak je istraživanja objavljenog u utorak u Kanadi.

Prema anketi koju je institut Leger Marketing proveo za dnevne listove Le Devoir i The Gazette u 14 zemalja Sjeverne Amerike, Europe i Azije, Barack Obama je dobio 64 posto glasova, a John McCain 16 posto.

Obamu više vole ispitanici u 13 od 14 zemalja, osim u Rusiji, gdje je McCain tijesno pobijedio (37 posto naspram 36 posto za Obamu).

Senator Illinoisa najbolje stoji u Francuskoj, gdje je dobio potporu 82 posto anketiranih, a McCain je dobio tek 6 posto. "Francuzi su možda osjećajniji i pomalo su nostalgični za Johnom F. Kennedyjem s kojim Obamu rado uspoređuju", komentira anketar Jean-Marc Leger.

Zatim dolaze Island i Švicarska, gdje je Obama ostvario rezultat od 81 posto, pa Njemačka (77 posto), Nizozemska (75 posto), Italija (72 posto) i Kanada (70 posto).

U Sjedinjenim Državama Obamu podupire 47 posto anketiranih, a McCaina 39 posto.

Anketa je provedena između 13. kolovoza i 10. rujna u suradnji s većinom sudionika u Worldwide Independent Network of Market Researchu (WIN), grupaciji neovisnih istraživačkih instituta. Moguće je odstupanje margina pogreške od 2,52 do 4,38 posto. (HINA)

23.09.2008. 20:04:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh