« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

"Vrlo srdačan" susret Sanadera i Busha

Ban Ki-moon pohvalio Hrvatsku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

George W. Bush

,

Ivo Sanader

,

Ban Ki-moon

,

UN

,

laura bush

,

Opća skupština UN-a

,

Mirjana Sanader

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u utorak u New Yorku da je imao "vrlo srdačan susret" s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, kao i da je od glavnog tajnika Ban Ki-moona primio pohvale za "vrlo konstruktivni doprinos" Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN.

Premijer Sanader, koji sudjeluje na 63. zasjedanju Opće skupštine UN-a zajedno s vođama izaslanstava drugih zemalja članica UN-a u ponedjeljak navečer je bio gost predsjednika Busha na tradicionalnom primanju u newyorškom hotelu Waldorf-Astoria.

"To je bio vrlo srdačan susret", kazao je Sanader hrvatskim novinarima.

Dodao je da su i on i predsjednik SAD bili sa suprugama, te da su nakratko obnovili sjećanja na Bushev nedavni posjet Zagrebu. Predsjednik Bush, supruga Laura, državna tajnica Condeleeza Rice i savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley "su se s dubokim osjećajima prisjećali posjeta Zagrebu", kazao je.

"Zahvalio sam mu na porukama koje je uputio Hrvatskoj u svom zagrebačkom govoru, i na potpori, te izrazio očekivanje da će SAD među prvima ratificirati protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u", kazao je Sanader i dodao kako je predsjednika Busha pozvao da po završetku mandata privatno posjeti Hrvatsku, posebno hrvatsku obalu, koju nije obišao tijekom travanjskog posjeta.

Premijer Sanader je na primanju razgovarao i s Condeleezom Rice, Stephenom Hadleyem i drugim dužnosnicima administracije, no posebno je izdvojio susret s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

"On je vrlo iskreno čestitao Hrvatskoj i prenio dojmove iz UN-a, na vrlo konstruktivnom doprinosu Hrvatske i suradnji Hrvatske u okviru Vijeća sigurnosti", rekao je.

Premijerova supruga Mirjana Sanader, u New Yorku je sudjelovala na simpoziju koji je prva dama SAD Laura Bush organizirala za supruge šefova država ili vlada okupljenih na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Simpozij pod nazivom "Graditi temelje slobode", posvećen je temi opismenjavanja u svijetu.

Hrvatski premijer će poslijepodne, po lokalnom vremenu, sudjelovati na tematskoj raspravi u Vijeću sigurnosti posvećenoj posredovanju i mirnom rješavanju sukoba, a u srijedu na sastanku Clintonove globalne inicijative u hotelu Sheraton u New Yorku, gdje će se susresti s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom i drugim uglednim sudionicama tog filantropskog foruma koji se održava na marginama Opće skupštine UN. (HINA)

23.09.2008. 20:11:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh