« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Bush pozvao članice UN-a na zajedničko suzbijanje terorizma

Prozvani Iran i Sirija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

George W. Bush

,

terorizam

,

UN

,

Opća skupština UN-a

Američki predsjednik George W. Bush u utorak je u govoru na otvaranju 63. godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku najoštrije osudio "globalni nasilni ekstremizam" i zemlje koje ga podržavaju, uključujući Iran i Siriju čiji su čelnici sjedili u publici, te naglasio kako su u suprotstavljanju toj prijetnji svjetskom miru "UN i druge multilateralne organizacije potrebnije nego ikada".

"Ideali ugrađeni u Povelju UN-a danas su izloženi najozbiljnijim izazovima od osnutka UN-a. Globalni ubojice i nasilni ekstremisti, namjerno ubijajući nevine ljude, suprotstavljaju se temeljnim načelima međunarodnog poretka", rekao je Bush.

Oni ne poštuju vrijednost ljudskog života i dostojanstva, oni odbacuju Bibliju, Kuran i Toru, naglasio je Bush.

U svom je posljednjem govoru u UN-u, koji je tijekom dva mandata u Bijeloj kući kritizirao kao nedjelotvorni birokratski sustav, Bush je snažno istaknu važnost UN-a i drugih međunarodnih organizacija, te multilateralne suradnje kako bi svijet odgovorio izazovima 21. stoljeća.

Pozvao je članice UN-a da nastave zajedničku borbu protiv globalnog terorizma, naglasivši kako suradnja država i međunarodnih organizacija omogućuje da se teroristički napadi spriječe, a ne da se reagira tek nakon što se oni dogode.

"Poput ropstva i piratstva, terorizmu nema mjesta u modernom svijetu. Diljem svijeta države pretvaraju riječi u akciju, članice UN-a dijele obavještajne informacije, zamrzavaju financiranje terorista", rekao je.

Bush je posebno osudio nedavni teroristički napad u Islamabadu u Pakistanu, s čijim se novim predsjednikom Ali Zardarijem sastao prije govora u UN-u.

Također je pozvao na globalnu borbu protiv trgovine ljudima, oružjem i drogom te na budnost protiv pokušaja širenja nuklearnog oružja. Upozorio je da svijet ne smije smanjiti pritisak prema Iranu i Sjevernoj Koreji, sve dok te zemlje ne odustanu od razvoja nuklearnog oružja, koji je nazvao "prijetnjom civilizaciji".

Svaka država, po njegovim riječima, ima odgovornost spriječiti da njezin teritorij koriste teroristi, krijumčari droge ili oni koji šire nuklearno oružje.

Bush je osudio Rusiju zbog invazije na susjednu Gruziju, ističući kako je Moskva time prekršila Povelju UN-a.

On je ponovno izrazio snažnu potporu SAD-a, EU-a i NATO-a teritorijalnom integritetu Gruzije i zajamčio joj pružanje humanitarne pomoći, te pozvao demokracije u svijetu da stanu iza Gruzije i drugih ugroženih zemalja.

Izrazivši podršku SAD-a i njegovih saveznika svim zemljama i narodima koje se bore za slobodu, "u Gruziji, Ukrajini, Libanonu, Liberiji, na palestinskim teritorijima, kao i u Iraku i Afganistanu", Bush je pozvao i Ujedinjene narode i sve članice Opće skupštine da podrže njihovu borbu.

Također je apelirao na nastavak borbe za iskorjenjivanje HIV/AIDS-a i drugih bolesti u svijetu, ističući uspjeh američke inicijative s podatkom da je prije pet godina u subsaharskoj Africi, oko 50.000 ljudi primalo terapiju protiv AIDS-a, dok se danas liječi 1.7 milijuna ljudi.

Govoreći na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, pod sjenom duboke financijske krize koja potresa SAD i zastalih pregovora u Kongresu oko programa državne pomoći vrijednog 700 milijardi dolara, Bush je pružio jamstva svjetskim čelnicima da se poduzimaju odlučne mjere protiv poremećaja na burzama, te izrazio uvjerenost da će Kongres djelovati "hitno u skladu sa zahtjevom trenutka" i spriječiti širenje krize.

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je sudjelovao na današnjem otvaranju rada 63. zasjedanja Opće skupštine UN, svoj će govor pred skupštinom održati u petak. (HINA)

23.09.2008. 20:00:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh