« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
SVIJET

Svijet u 2021. - našli smo još jednu podjelu... i to je sve

Svijet ni u 2021. nije našao rješenje za koronavirus, val za valom i varijanta za varijantom izmjenjivali su se gotovo kao godišnja doba, jačale su podjele na pobornike i protivnike cijepljenja, za i protiv covid potvrda

Ehhhh...
Ehhhh... (Arhiva)
Više o

svijet

,

2021.

Globalna borba protiv pandemije koronavirusa ulazi u iduću godinu - nejednaka dostupnost cjepiva, otpor cijepljenju i pojava zaraznijih varijanti usporili su suzbijanje covida. Antivakseri, antimaskeri, protivnici covid potvrda ili karantena svoje su nezadovoljstvo sve češće iskazivali masovnim prosvjedima. 

Divljaštvo u američkom Kongresu zaprepastilo je sve, a brzina talibanskog povratka na vlast vjerojatno i njih same. U Njemačkoj nije bilo šokova jer se unaprijed znalo da Angela Merkel odlazi, ali su poslovično suzdržani Nijemci svoju najdugovječniju kancelarku ipak ispratili s ponekom emocijom. 

Pretkraj godine ruski predsjednik Vladimir Putin ponovo je pokazao mišiće nagomilavši vojsku uz granicu s Ukrajinom, a u Glasgowu se okupio sav politički svijet u pokušaju da spasi stvarni. 

Lanjska utrka za razvoj cjepiva pretvorila se u ovogodišnju u utrku cijepljenja svjetskog stanovništva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dosad je odobrila deset cjepiva, a EU pet - Pfizerovo, Modernino, AstraZenecino, Johnson & Johnsona i Novavaxa.

Dosad je u svijetu primijenjeno devet milijardi doza, ali samo se 8,3 posto stanovnika u zemljama s niskim dohotkom cijepilo barem jednom dozom. Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus ponavlja kao papagaj da će nepravedna raspodjela "samo produljiti pandemiju". 

Covax, program za distribuciju cjepiva siromašnijim zemljama, očekivao je da će ove godine isporučiti dvije milijarde doza, ali je dostigao tek četvrtinu svog cilja. 

Iako siromašniji dijelovi svijeta tek čekaju prve doze, Izrael je već najavio četvrtu za zdravstvene radnike i starije od 60. Sve više zemalja uvodi ili najavljuje obvezno cijepljenje, a počinju se cijepiti i djeca. Svi proizvođači mahom tvrde da su njihovi 'boosteri' dovoljno dobri i za omikron. 

Godina je počela s alfom, u sredini ju je 'pojela' višestruko zaraznija delta, a na kraju godine stigao je još zarazniji omikron. Nove varijante ugrozile su gospodarski oporavak i natjerale vlade da ponovno uvedu strože mjere.

Putovanja su nezamisliva bez covid potvrde kojom se dokazuje cijepljenje, preboljenje ili pokazuje negativan test na koronavirus. Potvrde su postale traženiji dokument od osobne iskaznice, a širenje njihove primjene na posao, korištenje javnog prijevoza ili ulazak u javne kulturne i sportske objekte, izazvalo je niz prosvjeda, najviše u Europi.

Sve u svemu, pronašli smo još jedan način da se dijelimo što više....

29.12.2021. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    29.12.2021. 09:04
    Ovom.virusu nema kraja
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh