« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
NAKON DVA PAKETA

Svijet raspravlja o zračnoj sigurnosti

Diljem svijeta se raspravlja o rupama u sigurnosti teretnih zrakoplova i terorističkim prijetnjama putnicima

Svijet raspravlja o zračnoj sigurnosti
Svijet raspravlja o zračnoj sigurnosti (Getty Images)
Više o

terorizam

,

eksploziv

,

teretni zrakoplovi

Vlade, zrakoplovne tvrtke i zrakoplovne vlasti širom svijeta razmatraju stanje sigurnosti nakon što su dva paketa s eksplozivnim napravama pronađena u petak u Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na teretnim zrakoplovima koji su iz Jemena letjeli za Sjedinjene Države.

Paketi, nađeni u zrakoplovima tvrtki Fedex i UPS na letovima za SAD, trebali su biti isporučeni dvjema sinagogama u Chicagu. Ovo otkriće pokazalo je ''rupu'' u sigurnosti teretnih zrakoplova i prijetnju putnicima.

Britanski premijer David Cameron u Londonu je sazvao krizni odbor koji će odlučiti o odgovoru Britanije nakon pronalaska bombe u teretnom zrakoplovu u zračnoj luci East Midlandsa. Međutim, oštrija sigurnosna pravila glede međunarodnog prijevoza tereta mogla bi zadati udarac trgovini i svjetskoj ekonomiji.

Britanija je zaustavila sve letove teretnih zrakoplova iz Jemena u Britaniju ili u tranzitu. Dva dana nakon što su nađena dva paketa poslana s eksplozivnim materijama u zračnim lukama u Britaniji i Dubaiju u tijeku su istrage na Bliskom istoku, Europi i SAD-u. Jemenski su dužnosnici rekli i da provjeravaju ''još sumnjivih paketa koji su trebali biti poslani van zemlje, uključujući i neke za SAD''. (hina/metro-portal)

01.11.2010. 17:08:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh