« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
APEL

Svijet poziva Iran na novo prebrojavanje glasova

Zapadne sile pozivaju na smirivanje napetosti i novo brojanje glasova, a Iran u isto vrijeme iz zemlje protjeruje strane dopisnike

(Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

SAD

,

Angela Merkel

,

Njemačka

,

Iran

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

Franco Frattini

,

David Miliband

,

ponovno prebrojavanje glasačkih listića

,

iranski izbori

,

prosvjedi Teheran

Vlade zapadnih zemalja u nedjelju su odbacile optužbe za upletenost u organizaciju i poticanje prosvjeda u Iranu te uputile poziv za dopuštanje održavanja mirnih prosvjeda protiv spornih predsjedničkih izbora i osiguravanje poštenih izbornih rezultata.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband izjavio je kako strane zemlje nisu podupirale nasilne ulične prosvjede u Iranu, a odbacio je i komentare iranskog predsjednika Ahmadinedžada koji je SAD i Veliku Britaniju pozvao da se prestanu miješati u unutarnje stvari Islamske Republike Iran.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjeljnom priopćenju je izjavila kako je "Njemačka na strani iranskoga naroda koji želi ostvariti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja". Pozvala je iranske vlasti da ponovno prebroje glasačke listiće, suzdrže se od uporabe sile protiv prosvjednika, oslobode zatočene oporbene političare i dopuste slobodno medijsko praćenje prosvjeda.

Među rijetkim vijestima koje su uspjele procuriti je i protest koji svaku večer trese Teheran. Naime, kada se ulice smire, počinje ritual koji je doveo islamsku republiku na vlast, stanovnici izlaze na terase, prozore i krovove kuća i zazivlju Alaha ....

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je kako su "zabrinuti i rastuženi nasiljem i gubitkom života do kojega ono dovodi i molimo iransku vladu da hitno stvori uvjete kako bi došlo do mirnog rješenja ove unutarnje krize. Pravo na očuvanje ljudskih života dolazi ispred svega ostalog".

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad u nedjelju je američkom predsjedniku Baracku Obami i britanskom premijeru Gordonu Brownu poručio kako "ishitrenim izjavama definitvno nećete biti u krugu prijatelja iranskog naroda. Stoga vam savjetujem da promijenite vaša stajališta". Obama, koji nastoji popraviti odnose s Iranom otkako je preuzeo dužnost u siječnju, pozvao je Teheran da "zaustavi sve nasilne i nepravedne akcije protiv svog vlastitog naroda".

U Iranu raste i pritisak na strane medije pa je tako stalni dopisnik BBC-a u Iranu Jon Leyne dobio naređenje vlasti da napusti zemlju u roku 24 sata zbog pružanja podrške pobunjenicima. Iranske vlasti prije nekoliko dana optužile su BBC kao i neimenovane zapadne medije da podržavaju osporavanje izbora predsjednika Ahmadinedžada, a zaprijetile su i da će poduzeti i druge mjere protiv britanskih medija ako se "nastave miješati u unutarnje stvari" Irana.

Izvor: Hina

21.06.2009. 18:33:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh