« Svijet
objavljeno prije 14 godina
ČELNICI G8

Svijet ne može više ovisiti o SAD-u kao što je to činio ranije

Čelnici osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G8, započeli su u kanadskom gradu Huntsvilleu samit na kojem će razgovarat o svjetskoj gospodarskoj situaciji

Više o

summit G8

,

jugo

Američki predsjednik Barack Obama u petak je uoči skupa pozvao svoje kolege iz skupine G8, ali i iz G20 na zajedničko djelovanje, kako bi se izbjegla nova gospodarska kriza u svijetu. "Moramo djelovati zajedno iz jednostavnog razloga - ovaj je kriza dokazala da su naše državne ekonomije neraskidivo povezane", kazao je.

Svijet "ne može više ovisiti o SAD-u kao što je to činio ranije", upozorio je američki ministar financija Timothy Geithner, koji je pozvao Europu da "izabere između realizacije reformi i prihvatljive politike".

Geithner je upozorio Europu da se usredotoči na gospodarski rast te na smanjenje potrošnje i državnoga deficita. On smatra da se treba koncentrirati na izazove rasta i međusobnog povjerenja.

SAD i Europa ne razilaze se u pogledu strategije koju bi trebalo usvojiti kako bi se spriječila repriza svjetske gospodarske krize, izjavio je glasnogovornik britanskoga premijera Davida Camerona.

U radu samita će sudjelovati Stephen Harper (Kanada), Barack Obama (SAD), Dmitrij Medvedev (Rusija), Nicolas Sarkozy (Francuska), Angela Merkel (Njemačka), Silvio Berlusconi (Italija) te Naoto Kan (Japan) i David Cameron (Velika Britanija).

Samit u Huntsvilleu održat će se iza zatvorenih vrata uz velike mjere osiguranja. Nakon samita G8 u Huntsvilleu, u Torontu će se okupiti šira skupina G20 u kojoj su i zemlje u razvoju s globalno značajnim gospodarstvima. Među ostalim će se raspravljati o gospodarskim temama, o razvoju i o podjeli odgovornosti. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 21:15:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh