« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
VELIKA PROMJENA

Mijenja se nadzor američke vlade nad poslovanjem Wall Streeta

Pregovarači dvaju domova američkog Kongresa odobrili su najsvebuhvatniju reformu financijske regulative od Velike depresije 1930-ih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Wall Street

,

rat hrvatska

Zastupnici Predstavničkog doma i Senata su u 05:40 sati ujutro, nakon 20-satne sjednice, postigli dogovor o zakonu kojim se regulira široki spektar financijskih transakcija od kreditnih kartica do najsloženijih financijskih derivata.

Zakonom se bankama uvodi zabrana trgovanja vlastitom imovinom, tzv. "Volckerovo pravilo" i ograničava ulaganje u investicijske fondove. Također se uspostavlja sustav upozoravanja na financijske rizike, stvara moćna agencija za zaštitu potrošača kod kreditiranja, određuju uvjeti za likvidaciju velikih financijskih kuća koje su pred krahom, te uvodi paket novih pravila za financijske derivate koji su uglavnom bili neregulirani.

"Kad netko kaže da je ovo najveća promjena u našim financijskim propisima u 70 godina, to nije pretjerano", izjavio je Stuart Eizenstat, bivši zamjenik ministra financija pod predsjednikom Billom Clintonom, za Bloomberg News. "To je puno dublje i puno dalekosežnije, jer se stvarno bavi novim financijskim svijetom koji je na neki način stvoren okončanjem zakona Glass-Steagall", rekao je Eizenstat.

Riječ je o zakonu o bankama iz 1933., s kojim je osnovana Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) i uvedene bankovne reforme, uključujući i nadzor financijskih spekulacija. Odredbe tog zakona postupno su stavljane izvan snage od sredine 1990-ih, a najviše u vrijeme Busheve administracije 2000-08.

Obama je u petak proglasio pobjedu nakon što su pregovarači postigli dogovor o zakonu, ističući da on sadrži 90 posto mjera koje je predložio. "Vidjeli smo što se dogodilo s neodgovarajućim nadzorom i nedovoljnom transparentnošću na Wall Streetu. Reforma koja se donosi u Kongresu učinit će Wall Street odgovornim, tako da ćemo moći spriječiti drugu financijsku krizu poput one od koje se još uvijek oporavljamo", rekao je predsjednik Barack Obama prije odlaska iz Bijele kuće za Kanadu na trodnevni summit skupina G-8 i G-20, koje okupljaju razvijene zemlje i najveća gospodarstva zemalja u razvoju.

Nova pravila u SAD-u bit će model za zaštitne mjere koje "mogu zaštititi sve zemlje", dodao je Obama. (hina/metro-portal)


25.06.2010. 20:38:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh