« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
fašizam?

Švicarcima uspjelo ono što nije Slovencima - zabranili gradnju minareta

S 57% glasova Švicarci su se izjasnili protiv izgradnje minareta

Minaret u Zürichu
Minaret u Zürichu (Wikipedia)
Više o

referendum

,

Švicarska

,

zabrana

,

minareti Švicarska

Švicarci su u nedjelju na referendumu, sa 57 posto glasova odlučili da se u toj zemlji zabrani izgradnja novih minareta, konačni su službeni rezultati koje su u nedjelju navečer objavili mediji.

Samo su četiri od 26 kantona odbacila prijedlog desničarske Narodne stranke i Federalne demokratske unije da se zabrani gradnja novih minareta u Švicarskoj.

Švicarska vlada i parlament odbacili su inicijativu uz obrazloženje da je riječ o kršenju ustava, vjerskih sloboda i tradicije tolerancije, po kojoj je zemlja poznata. Zabrinutost su izrazili i Ujedinjeni narodi.

Skupina političara iz desničarske Narodne stranke, najveće u zemlji, i Federalne demokratske unije skupila je dovoljno potpisa za referendum o inicijativi koja se protivi "islamizaciji Švicarske".

U Švicarskoj prema najnovijim vladinim statistikama živi oko 400.000 muslimana, od čega su 50.000 praktični vjernici. Ukupno je u zemlji 7,5 milijuna stanovnika što islam čini drugom vjeroispovijesti u zemlji nakon kršćanstva. Brojni muslimani ratne su izbjeglice iz BiH. (hina/metro-portal)


29.11.2009. 15:15:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh